23.11.2012

Historian siipien havinaa

No niin... Tänään tuli vietettyä muutama tunti taas mökillä töissä. Tänään oli kyllä muutenkin mielenkiintoinen päivä, sillä naapurustossa asuva vanha pappa tuli tekemään tuttavuutta. Hän on asunut omalla tilallaan 75 vuotta ja kertoikin paljon sekä kylän että myös talon historiasta.

Ilmeni että talomme onkin vanhempi kuin mitä alunperin olemme kuvitelleet. Gustaava-täti joka on elänyt 1800-luvulla ja ollut tilallinen, rakennutti itselleen pienen rakennuksen tilansa sivuun - ja nyt kaiken huippukohta ja mielenkiintoisin piirre - Talohan ei ole ihan perinteinen mummonmökki niinkuin jo kokokin kertoo sen, mutta samalla saimme pienen lisäselvityksen talon pohjaan ja suljettuihin ikkunoihin ja oviin liittyen. Meidän pieni makkarimme, josta löytyi suljettu ovi on ollut pullapuoti :) Gustaava nimittäin tunnettiin Pulla-Taavana. Hän ja sisarensa Maria perustivatkin vanhoilla päivillään Holjan pullapuodin joka siis on sijainnut meidän talossamme. Pulla-Taava oli tunnettu erityisesti Viipurinrinkeleistään... He asustelivat vanhoilla päivillään talon muissa huoneissa ja pitivät omaa pullapuotiaan huoneessa josta olemme tekemässä pikku makkaria.

Mielenkiintoinen sivujuonne tässä on että kaupantekoa kerrottiin joskus haittaavan "Taavan" sitkeää limaa muodostava yskä. Kovan yskänpuuskan yllättäessä vaikeutti hengitystä venyvä, lähes katkeamaton lima, jota varten hänellä oli jatkuvasti säilytettynä esiliinan taskussa pienet sakset, joilla hän leikkasi sen poikki ja nielaisi lopun pätkää takaisin. Hetken kuluttua rinkelikauppa jatkui eikä tiettävästi kertaakaan terveystarkastaja käynyt Taavan yritystoimintaa häiritsemässä.

Tämä kaikki tuli tosiaan selville naapurin papan käynnillä. Hän nimittäin on koonnut tämän pienen kylän historian kirjoihin ja kansiin ja antoikin kyläläisten lahjana uusille tulokkaille tämän mielenkiintoisen kirjan. Tämä ilta sitten meneekin Holjan historiaa lukien :)

Kuva Taavan pullapuodista, 1920-30 luvulta. Kuvasta näkee hyvin vanhan eteisen kohdan ja nyt olohuoneena olevan huoneen suljetun ikkunan. Nykyinen keittiökin on ollut tuolloin paikoillaan. 

3 kommenttia:

 1. Koskas talo sitten onkaan rakennettu? Tuo pullapuoti on aika veikeä juttu tietää talon historiasta!

  VastaaPoista
 2. Talo on sata vuotta vanha. Me olemme koko ajan pitäneet sitä "vain" 50 vuotta nuorena, mutta olikin sitten vanhempi kuin luulimme.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että se on oikeasti vanha!

  Meidän suvila myytiin meille 1934 rakennettuna, mutta se oli silloin merkitty johonkin maarekisteriin. Uusimman osan pinkopahveissa luki 1927, jostain kävi ilmi, että kaksikerroksinen osa oli vuodelta 1889, mutta todennäköisesti sielläkin se yksikerroksinen hirsikehikko on jostain 1800-luvun alkupuolelta tai jopa vielä vanhempi. Me kuitenkin puhutaan suvilasta 1889 rakennettuna, koska vanhempi tieto on epämääräistä.

  Talojen mukana tulevat tarinat on ihania!

  Anu

  VastaaPoista