11.11.2012

Pitääkö vai ei?

Palasimme tänään mökille, vaikka olo oli aamulla eilisen riehumisen jälkeen aika raiskattu. Tämä päivä meni aika pitkälle pienemmän makuuhuoneen seinien siistinnässä ja isomman makuuhuoneen lattian purkamisessa. Purku oli onneksi aika helppo homma ja siinä ei mennyt kuin pari tuntia. Lattialaudat lähtivät irti helposti sorkkaraudalla ja ne oli helppo nakata ikkunasta pihalle naulojenpoistoa ja polttopuuksi pätkintää varten. Hyväkuntoisia lautoja ne toki vielä olivat, mutta pontit olivat kärsineet jo edellisestä poistosta ja tällä kertaa laudat oli pakko vääntää väkisin irti, sillä ne oli naulattu piilonaulauksen sijasta suoraan päältä parruihin kiinni. Noh, ainakin polttopuuta riittää...

Tässä taas kuvia tämän päivän progressista...
Patteriverkon "kylmävesi"putket oli näköjään eristetty edellisen remontin yhteydessä. Samoin alapohjan koolaukset on uusittu.

Villieläinkuivasee

Valmiina pöllyttämään villoja 
Lattialankut ovat poissa suuresta makuuhuoneesta.

Ja nyt ovat villatkin poissa jo, alla on paksut pahvit ja niitä kannattelee harva lautakoolaus. Hiirenmentäviä rakoja siis on runsaasti... Patteriverkon poistovesiputkisto risteilee lattian alla mielenkiintoisesti, mutta tietysti aika järkevästi. Pienemmän makuuhuoneen poistoputki yhtyy suuremman makuuhuoneen putkeen juuri kuvan vasemman reunan kohdilla. Tästä putket ilmeisesti jatkavat olohuoneen puolelle, makuuhuoneen oven edustalle, jossa taas olohuoneen patterin poistoputki yhtynee keittiöön ja hellaan menevään putkeen.

Pienen makkarin paljasta hirsiseinää. Harmi, että se on ulkoseinä, sillä se on melkein pakko levyttää, että saadaan hieman lisäeristystä.
Patteriverkoston kohtalo on mietityttänyt meitä alusta asti. Vielä viikko sitten olimme sitä mieltä, että verkosto säilytetään, sillä idealtaan hellalla lämmitettävä patteriverkosto tuntuu nerokkaalta. Nyt muutaman hellanlämmityskerran jälkeen olemme tulleet toisiin aatoksiin. Hella nimittäin tuntuu olevan viimeisillä elinmetreillään - tulipesä on pahasti rapautunut, vesisäiliö vuotaa, peltejä repsottaa vähän siellä ja täällä ja tuli pilkottaa parista raosta. Ja jos ei ole hellaa, ei patteriverkollakaan tee paljon mitään. Putket eivät tunnu lämpiävän paljoakaan parinkaan tunnin hellanlämmityksen jälkeen, liekö muutama paikantamamme vuoto tyhjentänyt verkostoa sen verran, ettei lämmin vesi liiku enää verkostossa. Ainakin kaksi pattereista vuotaa - toinen hieman enemmän ja toinen on tihkuttanut lattialle ruskean läntin ja alapohjasta käsin katsoen keittiön patterin poistoputki todennäköisesti vuotaa lattian alla hieman. Olemmekin harkinneet ilmalämpöpumppua, jolla voisi helposti pitää mökillä peruslämpöä yllä.  Ilmeisesti patteriverkoston termostaatillinen sähkövastuskin toimii hyvin ja siinä riittää teho ylläpitämään peruslämpöä, mutta verkoston yleiskunnon perusteella taidamme luopua pattereista.

Meillä on nyt kova mietintä käynnissä seuraavan viikon. Pitääkö vai ei? Putket ja patterit nimittäin pitäisi poistaa ennen kuin lattiat pistetään uudelleen umpeen. Jos päädymme verkoston poistoon, saamme aikanaan kesäkeittiöön ainakin mainion rautahellan :-)

Ah juu... ja alapohjaan pitää ehdottomasti lisätä pari tuuletusaukkoa makuuhuoneiden tienoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti