8.12.2012

Tapettimuotia menneiltä vuosilta

Edellisestä bloggauksesta onkin taas vierähtänyt pari viikkoa, joten on varmaan hyvä päivittää hieman tilannetta. Viikko sitten meidän oli tarkoitus lähteä mökillä perjantaina ja olla siellä yötä ja tulla takaisin lauantaina, mutta Antti-tuisku päätti toisin ja mökilläkäynti viivästyi viikolla. Vuokrasimmekin pakun ja lähdimme itsenäisyyspäivän aamuna huristelemaan hieman parempia päiviä nähneen MB Sprinterin kanssa kohti Nauvoa, josta kävimme hakemassa muutaman mööpelin ja joutilaan pesukoneen Kimmon siskon nurkista Holjaan. 

Talvi on tullut mökille
Mökillä tilanne oli kuin ennenkin, makuuhuoneiden lattiat ovat auki ja edelliskerroista poiketen, koko mökki oli umpijäässä. Lieden kanssa sai taas tehdä hetkosen töitä, ennenkuin hormi alkoi vetämään kunnolla ja muutama savuhiukkanen siinä ohessa tuli vedettyä henkeen. 

Edelliseltä remppakerralta jäi bloggaus tekemättä joten alkuun vähän päivitystä siitä, mitä silloin teimme. Tulimme lopulta siihen tulokseen, että vanha lämmitysjärjestelmä saa mennä, ainakin yksi patteri vuotaa ja yhdestä on vuotoepäily, lisäksi putket ovat ala- ja yläpohjan sisällä, joten niiden kunnosta ei voi olla varma, ennenkuin katon ja lattian on purkanut. Nyt olikin hyvä tilaisuus tarkistaa alapohjassa olleiden "kylmävesi" putkien kunto. Ne oli ilmeisesti edellisen remontin yhteydessä eristetty ja kun eristeenä olleita polyuretaaneja revittiin irti, putkien pinnasta ripisi ruostetta runsaasti. Harmi ettei tullut otettua putkien kunnosta kuvaa, nyt todisteeksi jäi vain kuva putkien sijainnista lattiassa.

Patterien "kylmävesiputket" lattiassa, pikkumakkarin patterin putki yhtyy suuremman makkarin alla kulkevaan putkeen.
Putkistossa oli aikamoinen paine, sillä kun käänsimme ensimmäisen mutterin patterin termostaatin alapuolelta auki, mustaa glykolivettä alkoi roiskuamaan valtoimenaan mutterin kierteiden välistä (termostaattiahan ei voinut laittaa ensimmäisenä kiinni). Muutama litra vettä roiskui seinille ja valui maahan, mutta toivottavasti se kuivuu siitä talven aikana.  Putkien liitokset olivat tietysti aikas tiukat ja helpoimmalla tuntui pääsevän kun sahasi putket vain tylysti poikki. Sisältä tuuman paksuiset putket näyttivät olevan aika umpeenkasvaneet, joten en tiedä olisiko vesi kulkenut kovinkaan hyvin putkistossa ja lämmönhukkaakin olisi ollut aikamoinen, kun putket ovat niinkin huonossa kunnossa. Saimme lopulta suurimman osan vedestä talteen kummankin makuuhuoneen pattereista ja olohuoneesta ja keittiöstä tulevasta putkesta, yhteensä n. 30 litraa. Olohuoneen ja keittiön alla olevat putket pitää vielä ottaa lattiasta pois, kunhan sinne asti remontissa päästään ja tietysti olkkarin ja keittiön patterit ovat vielä paikoillaan. Toinen juttu onkin sitten yläpohjassa risteilevä "lämminvesiputkisto", se on piilossa purujen ja ties minkä alla, mutta eiköhän sekin sieltä aikanaan pois saada. 

Hirsirunko on 100 vuoden iästään huolimatta hyvässä kunnossa, parissa kohtaa tosiaan alin hirsi tuntuu haperolta, mutta vain n. puolen metrin matkalta se tuntuu läpeensä hötötä. Myös 80-/90-luvulla tehty uusi lattian koolaus on pysynyt aika hyvin paikoillaan, hieman se on asettunut talon mukaan, mutta hyvin se tuntuu pysyvän paikoillaan, joten sille emme tee muuta kuin laitamme koolauksien väliin muutaman rakennetta tukevan kakkosnelosen ja laitamme kivipönkkiä tukemaan rakennetta alhaalta päin.

Haperoa hirttä suuremman makuuhuoneen nurkassa

Ryömintätilaa
Edellisen remontin yhteydessä todisteet talon historiasta on tuhottu aika hyvin, lattian välistä ei löytynyt vanhoja lehtiä, pari Lahden III -oluen korkkia villojen seassa oli ja sivu 70- tai 80luvun Apu -lehdestä, jossa mainostettiin Albanian lomia. Ryömintätilasta sentään teimme löytöjä - muutaman Arabian kahvikupin ja lautasen jäännökset, sekä viini-/viinapullon kaula. Sekä pari sivua vuoden 1958 Aamulehdestä.

  Pienemmän makuuhuoneen ikkunan alapuolelle oli tehty jossain vaiheessa tuuletusaukko, mutta näköjään sokkeli on antanut periksi aukon vierestä, pitänee ryhtyä valuhommiin, kunhan ilmat tästä vähän lämpenevät, eli siis keväällä.

Mistäköhän ne pieneläimet ovat päässeetkään alapohjaan?

Pienemmän makuuhuoneen pinkopahveja repiessä sai hyvän läpileikkauksen menneiden vuosikymmenien tapettimuodista, aika kivoja, mutta eivät sentään muuta meidän aikaisempia suunnitelmia minnekään päin.

Tapettimuotia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti