2.5.2013

Vanha Pelargonia on mummon akkunalla...

Tai no monta pelargoniaa kyllä vaikka ei meitä mummoiksi voi kutsua :D Nyt kun on päästy hyvään vauhtiin sisärempassa niin kokeiltiin onneamme myös ulkona. Vappu, tuo työläisen juhla meni työtä tehden. Mökin seinän vierustalla menee meidän ja naapurin raja ja sitä rumensi vanha ja hyvin ränsistynyt angervoaita. Naapurin luvalla ja Fiskarsin oksaleikkurien avulla saimme aidan hävitettyä. Pitkään mietimme mitä laitamme tilalle, mutta sitten päätimme että siihen tulee Aronia-aita. Sehän on nätti pensas ja vielä hyödyllinenkin. Ainoat mitä aidasta jäi jäljelle olivat tien reunassa olleet seljapensas sekä vanha lumipalloheisi.

Seuraavat viisi kuvaa on otettu talon nurkalta eri suuntiin, joten näistä kuvista näkee lähes koko pihan.

Näkymä naapureihin päin.
Edellisen asukkaan rajalle istuttama tuija on yli 3 metriä korkea, se saa jäädä.
Pyykinkuivaustelineen takana näkyvistä haavoista kaadetaan pari.
Näkymä saunalle talon nurkalta. Purkujätettä röykkiöittäin.
Näkymä puutarhaan. Ränsistyneitä luumupuita ja marjapensaita.
Vasemmalla näkyvä koivu kaadetaan.
Puutarhan yläosa. Kuusen edustalla on suuri kiviröykkiö.
Keskellä kuvaa olevat  kaksi pientä tammea ovat niin keskellä pihaa, että ne kaadetaan.

Näkymä tielle.
Tähän tehdään kunnon ajotie pihaan ja vasemmanpuoleisen aurausmerkin vasemmalle puolelle parkkislevennys. Piha-ajotien vasemmalle puolelle hedelmäpuita.
Tien vieri oli myös eräs ongelmapesäke. Siinä kasvaa kaksi vanhaa juhannusruusupensasta ja sekalainen seurakunta heinää. Siinäkin mietintämyssy oli tovin päässämme kunnes päädyimme tyrniaitaan. Onneksi oli hyvä tarjous jota hyödynsimme ja nyt meillä on odottamassa 12 tyrniä parvekkeella huomisiltaa ja uutta kotiaan.

Pihamme suunnitelmat ovat tässä talven ja kevään aikana kypsyneet ja monet suunnitelmista ovatkin jo toteutusasteella, kuten hedelmäpuiden ja marjapuskien paikat sekä osa perennoistakin on jo suunniteltu paikoilleen. 

Puutarhan yläosan kiviröykkiö
Taloyhtiössämme Helsingissä on piharemontti menossa ja aikaisempina vuosina olen istuttanut pihaamme pienen hyötykasvimaan joka nyt joutuu muuttamaan paikkaansa. Siitä sitten kannan mökillemme raparperia, piparjuurta, minttua, mäkimeiramia, sitruunamelissaa ja muita yrttejä. Lisäksi istuttamani särkynytsydän muuttaa Holjaan. Kyseessä on perinteinen vaaleanpunainen versio. Tämän lisäksi ostin valkoisen särkyneensydämen joka myös muuttaa maalle. Tämän lisäksi nyt on jo hankittuna mm. harjaneilikkaa, erilaisia liljoja, akileijaa, sormustinkukkaa. Lisäksi ainakin kolme eriväristä pionia on tulossa pihaan. Pihassa oleva koristevadelma saa luvan siirtyä toiseen paikkaan ja eri puolilla pihaa kasvavat narsissit tulevat siirtymään perennapenkkeihin.

Pihakaivo ja vanhat luumupuut
Tänään normaalin työpäivän päätteeksi kävimme vähän katsastamassa puutarhaliikkeiden tarjouksia ja mukaan tarttui Sinikka ja Laatokan helmi. Nämähän ovat luumupuut mitä olemme ajatelleet sekä pari Chokoladnaja-pensaskirsikkaa sekä Fanal-morellikirsikka tuli myös minin kyytiin.

Pihallemme tullaan tilaamaan melkoinen määrä hiekkaa, jotta saamme autopaikan valmiiksi ja käytävien pohjat tehtyä hyvin. Taitaa sitä hiekkaa myös riittää maan parannukseksi, vaikkakin tekemiemme kaivausten perusteella pihassa on todella hyvä multa. Kävimme myös katsomassa pihakiveyksiä ja näistä saimme kivoja ideoita.

Maakellari tuntuu olevan hyvä, mutta tarvii myös hieman faceliftiä, eli siinä on myös vähän hommaa kesäksi. 


Kellarin facelift-alue ja katto
Koska piha on isohko ja siinä on paljon töitä jatkamme lisää myös blogimme päivittämistä puutarhahommien osalta kun pääsemme etenemään ja saamme jotakin toteutettuakin.

Tässä piha noin suurinpiirein nykyisessä asussaan.
Paljon puskia ja varpuja siellä täällä näiden merkittyjen suurimpien puiden ja pensaiden lisäksi.

Tässä pihasuunnitelma. Harmaa neliö keskellä on tulevan grillikatoksen paikkavaraus. Tien reuna on aika jyrkkä ja korkea törmä, joten pensasaidat tulevat törmän päälle. Kasvimaan ja sinnemenevän polun kohta on nyt aika matalalla ja nyt keväällä aikas märkä, joten sinne tuodaan varmaan maantäytettä.2 kommenttia:

  1. Tosta tulee varmaan vuosien saatossa ihan mielettömän upea! Harmi, että puutarhahommissa tulokset ei yleensä näy ihan vuodessa. Ei ainakaan ne lopulliset. ;)

    VastaaPoista
  2. Mä en olis tarvinnut mitään Mästar Gröniä, kun olisin ymmärtänyt tilata sut (teidät)! Ja ihailen teidän vauhtia!

    VastaaPoista