12.5.2013

Tehoviikonloppu

Pitkä viikonloppu ja remppa, siitähän sikiää paljon hommia. Helatorstai meni rattoisasti Nauvossa, Kimmon siskolla ullakonraivauksessa, siskon itsensä oltua hieman toisenlaisissa hommissa synnytyslaitoksella. Mutta heti perjantaiaamuna nostimme kytkintä ja suuntasimme taas Holjaan, maakuntamatkailu kunniaan!

Mökille raahautui mukanamme tällä kertaa lisää pensasaitatarpeita ja kolme omenapuuta. Koristearoniaa bongasimme 10 kpl pakkauksissa ja otimme niitä pari, lisäksi 10 kpl puistosyreenipaketti tarttui mukaan Plantagenistä. Omenapuut olivat myös tarjouksessa myös ja ostimme Pirjan, Huvituksen ja Punakanelin - toivottavasti seuraavien viikkojen tarjoukset osuvat yhtä hyvin kohdalleen, sillä nuo kolme omenaa olivat ostolistallamme. Vielä puuttuu Åkerö, Antonovka, Valkeakuulas ja Päärynäomena. 

Perillepäästyämme huomasimme, että naapurin kanttori oli ollut ahkerana ja pistänyt nurin pihakoivumme. Tämä nyt ei ollut suoranaisesti yllätys, kun olimme puhuneet kaadettavista puista, mutta maalla asiat tapahtuvat kun tapahtuvat ja nyt oli ollut otollinen hetki puunkaadolle. Aamu alkoikin sitten rattoisasti risusavotalla ja koivunpätkien pinoamisella.  Kimmo paperoi pikkumakkarin lattiaa laudoitusta varten. Samalla karautti pihaan päivän ensimmäinen toimitus, lattialaudat. Niitä tarvittiinkin, sillä heti kun saimme laudat pätkittyä oikean mittaisiksi, aloimme laudoittamaan lattiaa. Juu, lautojen pitäisi antaa "levähtää" muutama päivä, mutta kärsivällisyys ei ole hyve tässä tapauksessa. Mittasin lautojen kosteuden ja se näytti olevan n. 15% tienoilla, eli varmasti on luvassa rakoja lautojen väliin, mutta emmepä me Versaillesia ollakaan rakentamassa - vähän pienempää versiota tosin kyllä. :P

Luoja, että ne laudat olivat kieroja, ehkä yksi tai kaksi lauttaa noin kolmestakymmenestä meni paikoilleen ilman jumalatonta kumivasaramäiskintää ja sadattelua. Kyllä tuossa hommassa kaksi tarvitaan - lyöt pontin kiinni yhdestä kohtaa ja laudan toinen pää ponnahtaa pontista pois. Viimeinen lauta luonnollisesti piti laittaa puoliksi, että se menee paikoilleen ja siinähän meni taas rattoisasti hetki jos toinenkin nelimetristä lautaa halkisahatessa. Anyway, laudat ovat nyt lattiassa. Samalla sitten seinät saivat puukuitulevyt pintaansa. Ikkunaseinä jäi levyttämättä, kun perjantai-iltana väsy iski ja puuhastelimme sään seljettyä vähän aikaa pihalla. 

Perjantain viimeinen tehtävä oli sängyn kokoaminen. Kävimme edellisellä mökkireissulla Ikeasta Tarva-sängyn ja reilu tunti sen kokoamisessa meni. Pikkumakkari saa nyt toimia väliaikaisesti makuuhuoneenamme, sillä suurempi makkari on täynnä huonekaluja. Onneksi olohuone alkaa olla pinnoilta valmis ja saamme sen kohta siivottua remonttikamoista ja levitettyä huonekaluja sinnekin. Väsy iski ja teimme vielä tonttikierroskävelyn iltahämärässä. Kamalasti hommaa löytyi - rännit pitää putsata, pikkumakkarin kohdalla ränni vuotaa yli ja laskee vedet suoraan makuuhuoneen ikkunan kohdalle, mistä sokkeli ja ryömintätila ovat kaikkein märimmät. Saunan rännissä on enemmän sammalta, kuin koko tontilla yhteensä. Lyhyt istuskelu pihakeinussa lintujen sirkuttaessa (ja räkättäessä...) ympärillä rauhoitti mielen. Ensimmäistä kertaa nukuin todella hyvin mökillä, enkä herännyt kertaakaan yön aikana. 
Tarvan kimpussa viimemetreillä
Väliaikainen sisustus pikkumakkarissa
Lauantaina oli vakaa aikomus levyttää makkarin seinä loppuun ja jopa maalata kattokin, mutta kaunis ilma houkutti pihahommiin.  Perjantaina tuli toinenkin kuljetus, kuormallinen soraa, jonka aiomme levittää pihan ajotien pohjaksi ja osittain parkkilevennykseksi tien reunaan. Nyt emme tosin kerenneet koskeakaan soraan, vaan kasa jäi tien reunaan odottamaan seuraavaa mökkireissua. Toivottavasti se on sielä siellä silloin. Kimmo kaivoi rajalta vanhan angervoaidan juurakot pois - siinä menikin rattoisasti koko aamu. Minä puolestaan käväisin nopsasti Rautiassa ja hommasin kottikärryt, sillä niille on monasti ollut tarvetta. Juurakoita kertyikin kymmenen kottikärryllistä ja ne saavat nyt kuivaa ja lahota rauhassa tontin nurkkaan kasatussa risukasassa. Pihasta lähtee uskomaton määrä kuollutta kasvustoa - ruohoa, heinää, heinäkasveja, risuja, ruusuja, oksia. Kaikkein turhakkein kasvi, mitä tontilla on kasvanut on ehdottomasti koristevadelma, joka oli levinnyt täysin hallitsemattomasti. Poltimme myös aamulla risuja jonkin verran, mutta päivän lähetessä puolta, tuuli alkoi voimistua ja sammutimme nuotion. Koko päivä vierähtikin rattoisasti pihalla, ilma oli upea ja kesän ensimmäinet auringonpolttamatkin nähtiin käsivarsilla ja niskassa.

Mutta nyt niitä kuveja.
Juurakoita
Aronia-aita
Aroniat läheltä
Särkynytsydän istutettiin viikko sitten ja ilmeisesti hän piti siirrosta
Lipstikka
Raparperi
Pirja ja Kaneli
Huvitus
Syreeniaita
Vanhat, suuret kriikunapuut ovat ränsistyneet ja kuolleet
Sinivuokot alkavat lopetella kukintaansa
Skillat ovat levinneet pihaan
Pihakaivo keskellä vanhoja kriikunapuita


4 kommenttia:

 1. Teillä on erirotuisia sinivuokkoja, niissä on paljon kapeammat ja terävämmät terälehdet kuin meillä.

  http://koti1898.blogspot.fi/2013/05/helatorstai-suvilalla.html

  Te olette hurjan aikaansaapia. Kun toi projekti on varmaan kahden viikon päästä valmis, tuletteko meille jatkamaan?

  VastaaPoista
 2. Ihana projekti teillä siellä...haluisin samanlaisen,mut kovin on vaikea täältä päin löytää mummonmökkejä:)

  VastaaPoista
 3. Uusi lukija ilmoittautuu!
  Kiva jäädä seuraamaan, miten teidän remppa etenee kesään päin mennessä :-)

  VastaaPoista
 4. En tiedä, miten mahdatte suhtautua blogihaasteisiin, mutta sellainen olisi nyt tarjolla:
  http://susannantyohuone.blogspot.fi/2013/05/11-sita-ja-11-tata-ja-sita-sun-tata.html

  VastaaPoista