29.4.2013

Sisäkattomaalia

Sisäkatto alkaa olla olohuoneessa maalausvalmis. Olohuoneen katto on ilmeisesti joko petsattu tumman ruskeaksi aikoinaan tai maalattu läpikuultavalla öljymaalilla. Hioessa maali oli kovin tahmean tuntuista ja maalipöly takertui aika tiukkaan hiontapaperiin kiinni. Pienemmän makkarin katto on ilmeisesti maalattu edellisen remontin aikana 80-/90-luvulla. En tiedä sitten onko kattoon sivelty lateksia vai öljymaalia, pitää tutkailla tarkemmin. Suuremman makkarin katto on todennäköisesti aikasempien remonttien jäljiltä ja siinä on varmaankin valkoinen öljymaali. Keittiön mintunvihreä katto on myös kohtalaisen uudehkon näköinen, joten se on varmaan maalattu edellisen remontin aikana myöskin. Toivottavasti sekin on öljymaalilla maalattu, ainakin joka puolella maalattujen kattojen pinta näyttää ja tuntuu öljymaalipinnalta, eikä lateksilta.

Mutta, Helsingistä tai ylipäätään pääkaupunkiseudulta on jotenkin hankalantuntuista löytää pellavaöljymaaleja. K-Raudat myyvät oikeastaan pelkästään lateksia, mutta onneksi on Bauhaus, josta bongasin Uulan maalit. Mukaan tarttui Uulan iNTO sisäpohjamaalia tönikkä ja pari tönikkää puolihimmeää iNTO sisustusmaalia. Sävyksi halusimme jotain vaalean harmaata, sillä ihan täysin valkoinen katto voisi olla hieman tylsä ja steriili. Vaihtoehtoja Uulan värikartassa ei ole kovin kamalasti, mutta kaksi sävyä oli ylitse muiden - Usva ja Kaste, joista päädyin Usvaan.

Jostain syystä minun näytölläni tuo Usva näyttää kovin ruskealta, mutta Usvan perusvärinä on musta, josta väriä on vaalennettu valkoisella. Näytekalikassa Bauhausissa väri oli oikein kivan puhtaan vaalean harmaa. Kasteen perusvärinä puolestaan on tumman siniharmaa ja Kaste värinä taittaa aika voimakkaasti siniseen ja kun mökin sisätilaan tulee etenkin makuuhuoneissa paljon idästä ja pohjoisesta sinistä valoa, katto olisi saattanut näyttää kovin siniseltä, joten on parempi ottaa mieluummin hieman puhtaampi harmaan väri, jopa hieman ruskeaan taittava.

Tulisiko lattiasta suunnilleen saman värinen kuin katosta?
Jos jalkalistat ja kattolistat olisivat sittenkin tummemmat, jopa graffitinharmaat tai sitten keloharmaat, vähän harmaiden hirsien väriset?
Pitää hieman mallailla noita värimalleja tapettien kanssa.

1 kommentti:

  1. Sanon lähinnä itselleni, että pitäisi uskaltaa paljon rohkeammin valita lattiaan ja kaikkiin listoihin muuta kuin valkoista tai vaaleanharmaata. Tykkään kovasti Wanhan Wallankumouksen värimaailmasta, mutta sitten en kuitenkaan osaa itse.

    Musta (tummanharmaa) lattia olisi myös hieno. Pitäisiköhän kokeilla omassa makkarissa?!

    VastaaPoista