9.4.2015

Mummonmökin osavuosikatsaus ja Plan B

Kun elämme hektistä kvartaalitalouden aikaa, on hyvä tehdä osavuosikatsaus Holjan tapahtumiin. Jos olette lukeneet aikaisemmista kirjoituksistamme, niin meillä on ollut tarkat suunnitelmat tälle vuodelle. Erityisesti tammikuun kirjoitus luo kuvan tulevista taphtumista.

Tämän alkuvuoden aikana olemme saaneet kaikki sisähommat liki pitäen valmiiksi, eli keittiö kunnostettua, uusi ikkuna laitettua umpeenlaitetun tilalle. Lisäksi keittiön kalusteet löysivät paikkansa pienten pyörittelyjen jälkeen. Keittiö sai myös uuden lieden vanhan tilalle. Samaten huoneiden listoitus tuli valmiiksi. Sähköhommatkin tuli tehtyä aikaisemmin kuin ajattelimme. Tätähän avitti vanhan sähkötaulun hajoaminen. Nyt olemme sitten eteisen remontissa jo hyvässä vauhdissa. Siellä on lattia laitettu ja huomenna haemme kattomateriaalit ja suhautamme mökille katon laittoon.

Nyt olemme päässeet jo ulkohommissakin alkuun. Pihan kiviröykkiö on aukaistu. Se piti sisällään sekä kasattuja kiviä että myöskin kaikkea talousjätettä mitä vuosien saatossa on tullut. Kivistä tuli hyvää maantäytettä ja isommat siirretään tulevan autopaikan pohjalle. Samalla sain tasattua maata kiviröykkiön vieressä ja näin tehdä perustaa kasvihuoneelle, jonka ajattelimme laittaa pystyyn pihalle. Sitä ennen kuitenkin kaadetaan tammi ja paju.

Lisäksi tarkistimme saunan kunnon. Valitettavasti näyttää siltä että saunarakennus on aikansa elänyt ja meidän täytyy tehdä uudet suunnitelmat sen varalle. Saunan betonilaatta on niin pahasti murtunut ettei sitä enää kannata korjata. Lisäksi rakennus on sen verran liikahtanut vuosien aikana että seinän ja muurin väliin on tullut melkoiset raot. Suunnitelmia varten Ismo on yhteydessä Pälkäneen rakennusvirastoon tarkastaakseen onko tontillamme kuinka paljon vielä rakennusoikeutta jäljellä, jotta voimme rakentaa pienen saunamökin. Eli tässä tuli Plan B mukaan kuvioihin - mikäänhän ei ole niin pysyvää kuin muutos. Tämänhetkinen tarkoituksemme on mahdollisuuksien mukaan kuitenkin säilyttää saunarakennus. Tehdä edelleen liiteristä kesähuone ja käyttää sauna/pesutilaa varastona. Katselimme tuossa mahdollisia saunamökkejä ja mökillä on sopiva paikkakin katsottuna valmiiksi.

Omasta mielestämme olemme edenneet melkoisesti tämän alkuvuoden aikana ja olemme reilusti edellä alkuperäisestä aikataulusta.

Mummonmökin työleirillä ei kuitenkaan lopu työt kesken. Seuraavina kuukausina teemme eteisen remontin kuntoon. Lisäksi terassi on saanut jo suurinpiirtein muodon suunnitelmissamme. Enää puuttuu varsinainen työ eli rakentaminen. Samaten kesäkeittiö rakennetaan. Olisimme aloittaneet jo viime viikonloppuna kesäkeittiön perustan kaivamisen, mutta siinä kohdassa maa on sen verran vielä jäässä että päätimme jättää sen tuleville viikonlopuille. Eli kuten huomaatte, suurin osa toiminnasta siirtyy pihalle. Talon salaojitus kaivetaan lähiaikoina kuten on suunnitelmissamme. Autopaikan perusta vie varmaankin hetkisen aikaa. Lisäksi talon viereen tuleva pensasaita saa uudet kasvit kun pääsemme sinne asti.

Lisäksi meillä lähti vähän mopo käsistä. Löysin viimein ja vihdoin eräästä taimiliikkeestä sen omenapuun jonka halusinkin: Eppulainen. No eihän se siihen jäänyt vaan Eppulainen saa kaverikseen muutaman muunkin hedelmäpuun, marjapensaan jne. Minä niin lupasin että ei enää hedelmäpuita (muita kuin ko. eppulainen). 8 omena-, 2 päärynä-, 3 luumu ja 4 kirsikkapuuta on nyt istutettuna mummonmökin pihalle. Lisäksi marjapuskia on istutettu kymmenkunta ja erinäinen määrä vattua, karpaloa jne. jne. Mutta pakko oli saada lisää! Odotan innolla kun uudet taimet tulevat ja pääsen miettimään niille paikkoja. Ismo ei hypellyt innosta kun kerroin hankinnoista. Omasta mielestäni hedelmiä ja marjoja ei voi koskaan olla liikaa. Ismo taas sanoi että kyllä voi :D

2 kommenttia:

  1. Jos joka päivä pitäisi syödä marjoja 200 g marjoja suositusten mukaan, niin ei kai tuossa vielä liikaa silloin ole. =)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti rakennusvalvontanne on suopea uuden saunan pykäämiselle. Vanhaahan saa korjata, mutta uuden tekeminen vaikka vanhan paikalle ei valitettavasti joka puolella mene läpi.

    No ei tolla hedelmäpuu ja marjapuska määrällä vielä överiä tule, mutta jos toinen ei ole niitten perään, ymmärrän kyllä pointin.

    VastaaPoista