3.8.2013

Lomakuulumiset

Jopas kesä on mennyt nopeasti, ja harvoinpa sitä koko lomaa viettää lapion varressa :D 
No sai sitä jotakin aikaankin mökillä. Tällä hetkellä rupeaa yläpiha olemaan siedettävässä kunnossa ja sisälläkin on tapahtunut jotakin pientä edistystä.

Kuten jo aikaisemmin kerroimme, meille ilmaantui melkoinen määrä tiiliä. Ne on nyt pikkuhiljaa saaneet uudet paikkansa ja yläpihan kaikki kukkapenkit onkin saatu valmiiksi ja reunustettua tiilillä. Ylempään kukkapenkkiin tuli liljat, gladiolukset, kuunliljat, pionit, pikkunarsissit, iirikset, sekä melkoinen joukko muita kasveja. Kolmioon tuli Ismon havittelema neilikkaruusu, punalehtiruusu, kuunliljoja, pioni, japaninruusukvitteni sekä pari muuta planttua. Viimeisenä saimme valmiiksi porakaivon ympäristön. Viime syksynä kun ostimme mökin ja tontin niin porakaivoa ei edes löytynyt heinän ja ruohon keskeltä. Porakaivo oli melkein peittynyt vuosien kasvien jäänteiden alle. Siitä saimme idean että kaivamme porakaivon esiin ja laitamme sen ympäryksen myös tiilillä ja muusta osasta teemme kukkatarhan kolmannen osan. Tämä kolmas osa sisältää kaikki ne kasvit joita olemme löytäneet tontilta, eli juhannusruusun pistokkaan, mustialan ruusun pistokkaan, pionin, liljat sun muut.
Tiilet ovat löytäneet paikkansa ja osoittavat myös tulevat käytävien paikat. 
Viimeistelyä vaille oleva kaivon ympärys

Lisäksi olemme jo alkaneet pikkuhiljaa kaivamaan kukkapenkkien välejä ja laittamaan niihin laattoja. Meille tulee laatoitetut käytävät tuvan ja saunan välille. Lisäksi keinun alle tuli laatoitus. Saimme Pälkäneen Rautiasta lavallisen betonilaattoja, mutta nehän loppuivat heti ensi kättelyssä ja nyt pitää tilata pari lavaa lisää.

Melkoinen määrä kasvijätettä ja multaa on tullut siirrettyä pois. Meillä on neljä kompostillista kasvijätettä muhimassa ja odottamassa käyttämistään tulevina vuosina ja sen lisäksi erottelin mullan kasvijätteestä ja multa on omiaan maantäytteeksi korottamaan tiettyjä osia tontista. 

Ismo teki ison homman alapohjassa kun hän kaivautui sinne laittamaan suodatinkankaan ja sen päälle kuutiollisen Leca-soraa, joka estää kosteuden nousemista rakenteisiin. Lisäksi isomman makkarin alle hän teki uuden pönkän tukemaan lattiaa alhaaltapäin. Tietysti Leca-sora loppui kesken myöskin, joten sitäkin pitää hommata toinen kuutio lisää, mutta ainakin pienemmän makuuhuoneen alapuolella on nyt kauttaaltaan n. 10 senttiä Leca-soraa suodatinkankaan päällä ja n. puolet suuremman makuuhuoneen alustasta on myös soritettu.

Tältä näyttää kuutio Leca-soraa levitettynä ryömintätilaan.
Lisäksi loman aikana teimme myös kokeilun vanhalla liisterireseptillä, eli vehnäjauhoja ja vettä. Tällä reseptillä saimme saumanauhat puukuitulevyjen päälle ja hyvin näyttää pysyvän. Nyt sitten vain pohjatapetit paikalleen ja siihen päälle varsinaiset tapetit, jotka nyt sitten viimein ja vihdoin on valittu ja odottavat vain ostamistaan.

Nyt sitten seuraavaksi operaatioksi syksylle jää käytävien viimeistely. Ihan ensimmäiseksi kuitenkin meidän pitää kuljettaa tien puolelta melkoinen määrä maata pois, sillä pikkuhiljaa maa on tullut lähes tuvan korkeudelle ja aiomme kaivaa sokkelin kunnolla esiin. Sitten jos sisähommia saisi aikaan.

Lisäksi ensi kevään suunnitelmat on jo tehty, eli tiedämme mihin rupeamme heti ensimmäisenä. Meille tulee pihaan kesäkeittiö jonka rakennamme heti keväällä. Tämän lisäksi sen viereen tulee pergola ja pieni allas ja suihkukaivo johon aiomme tilata Manneken Pis- patsaan :D

Ihmiset ovat seuranneet kiinnostuneina työmme edistymistä ja ohitsemme onkin ajanut melkoinen määrä ihmisiä ja pysähtyneet katsomaan mitä on saatu aikaan. Eräs naapureistamme tuossa kysäisikin että "nukutteko te kaksi koskaan kun teidät aina näkee tekevän töitä". Lisäksi eräs sanoi että ihmiset pidemmältäkin tietävät meidän tekevän remonttia ja kyselevät edistymisestämme.

Lisäksi lomamme aikana selvisi miksi kuisti on siirretty joskus muinoin tien puolelta pihan puolelle. Joskus menneinä aikoina joku humalainen bussikuski oli ajanut kuistin kumoon. Tämän tiesi kertoa eräs kylässämme asusteleva vanha mies.

Heinäkuussa pidettiin Luopioisissa esitelmä ja kiertokäynti Holjan kylään ja sen historiaan. Pitääpä joskus laittaa pieni tiivistelmä kylän historiasta tänne.

Nyt sitten kolmen viikon loma Holjassa on ohitse ja paluu arkeen. Tästä eteenpäin pääsemmekin vain viikonloppuisin mökille.

2 kommenttia:

  1. Te olette kyllä tehneet sillä tahdilla hommia, etten yhtään ihmettele ohikulkevien katseita. Koko pihapiiri mullin mallin hetkessä. Tiilet sopivat tuohon vanhaan pihapiiriin kuin nakutettu, voisin itsellekin ottaa muutaman miljoona kappaletta samaan hommaan.

    Leppoisaa laskeutumista arkeen ja lepoon kesän töiltä ;)

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista
  2. Helposti menee tuo porakaivo piiloon ilmeisesti, jos ei niitä heinää ympäriltä. Meidän täytyisi hankkia mökille porakaivo myös vielä tämän vuoden puolella. Tontti on vasta ostettu, ja rakentaminen on alkamassa. https://www.kalliokaivo.fi/porakaivot/kaivonporaus

    VastaaPoista