2.11.2013

Vuotta myöhemmin...

Mökki on ollut nyt meillä tasan vuoden - taisi olla aika tarkalleen vuosi sitten, lokakuun viimeisenä viikonloppuna, kun kävimme mökillä ensimmäistä kertaa omilla avaimilla. Paljon on tapahtunut sen jälkeen ja paljon tulee vielä tapahtumaankin. Suhasimme jälleen perjantaiaamuna Holjaan ja teimme etätyöpäivän mökiltä. Veimme myös perjantaina kaksi 60-luvun tuolia uudelleenverhoiltavaksi Verhoomo Ekholmiin Kuhmalahdelle.

Kulahtaneet tuolit
Tuoleihin valitsimme kankaaksi Orient Occidentin Midi -kankaan. Raidat tulevat pystysuuntaisesti.
http://www.orientoccident.fi/huonekalukankaat_nimike?nimi=MIDI+1120+LEHMUS%2FVIININP%2FKELT
Muuten puuhastelimmekin mökillä ulkona, raivasimme pihaa siistiksi talvea varten ja Kimmo kaivoi sisäänkäynnin seinänvierustan villiintyneen kukkapenkin (lue: juolavehnäpenkereen) mullalle, jotta se on helppo sitten keväällä pistää käytävien kanssa yhtaikaa kuntoon.


Minä puolestani porailin ja kilkuttelin talon takana uutta tuuletusaukkoa sokkeliin. Ylläolevassa kuvassa näkyy keittiön päätyseinän kohdalle tekemäni tuuletusaukko, nyt uusi tuuletusaukko tulee pienemmän makuuhuoneen peräseinälle. Tuuletusaukon kohta olikin mielenkiintoinen - tuolla kohtaa betonissa oli käytetty todella runsaskivistä hiekkaa sidosaineena ja pora ei meinannut millään purra pieniin kiviin. Olihan siellä seassa suurempiakin kiviä, 10x10 cm aukon kohdalla oli 3 halkaisijaltaan yli 5cm kiveä. Kaksi tuntia taistelin aukon kanssa ja pääsin kuin pääsinkin läpi 15 cm paksusta sokkelista ja sain aikaiseksi 5x7cm aukon. To be continued siis... kädet ovat hellänä iskuporaamisesta ja taltalla kilkuttelusta.
Puolessa välissä...
Verkotimme myös kesällä istutetut omena-, luumu-, päärynä- ja kirsikkapuut. Toivottavasti eivät myyrät ja puput iske talvella.
Näkymä Holjanpolulta pihaan

20.10.2013

Syksy Holjassa

Remppainto on laskenut syksyn edetessä ja lämpötilojen laskiessa ja samoiten on blogimme myös hiljentynyt. Olemme toki käyneet mökillä pariin otteeseen viimeisen postauksen jälkeen, mutta raportointi on jäänyt vähemmälle.

Olemme lähinnä pistäneet pihaa talvikuntoon - haravoineet, laittaneet jyrsijäverkkoja hedelmäpuiden suojaksi ja - yllätys, yllätys - teimme myös yhden uuden kukkapenkin!
Kimmo nimittäin bongasi pioni.fi -sivuston ja tilasi sieltä kolme uutta pionia. Nyt meillä on 8 pionia pihassa. Uusi kukkapenkki muodostui omenapuiden ja tieltä tulevan pihakäytävän väliin. Jatkoimme pienempää kukkapenkkiä, jossa oli minttua ja särkynytsydän. Penkistä puuttuu vielä yksi neilikkaruusu, jonka hankinnan jätämme varmaankin kevääseen.

Mutta on sisälläkin tapahtunut! Päätimme alustapetoida pienemmän makuuhuoneen ja katsoa, miten paperitapetti tarttuu vehnäjauholiisterillä ja miten tapetti käyttäytyy syksyn, talven ja kevään kosteudesta, nyt vielä kun meillä ei ole peruslämpöä mökillä. Lisäksi maalasin lattian. Lattian sävy oli vielä vähän mietinnän alla, mutta ostin jo kesällä Uulan öljykuultoa "Kelo" värillä litran koepurkin ja siitä tuli koepalasen perusteella aika hyvännäköinen. Mietimme kuitenkin olisiko värin pitänyt olla tummempi, mutta hyvä siitä tuli! Litran purkki riitti kahteen käsittelykertaan pienemmässä makuuhuoneessa, eli 2 x 10 neliötä. Käytinköhän liian vähän maalia, vai mitenköhän onnistuin tuossa. Purkin mukaan menekki on max. 12 neliötä litralla.


Liisteriä tulossa
Alustapetit seinissä, ilmeisesti mussa on tapetoijanverta, sillä yhtään kuprua ei tullut!
Alustapetin seinäänlaitto oli nopeaa, kun ei tarvinnut huolehtia puskusaumoista tai kohdistuksista
Ensimmäinen maalikerros - joo, pitäisi maalata lauta kerrallaan, mutta ensimmäisen kerroksen kanssa en jaksanut säätää.
Viimeinen neliö toista maalikerrosta. Litran purkki riitti juuri ja juuri kahteen käsittelykertaan.
Tässä maali on vielä märkää, mutta väri ei muuttunut onneksi kuivuessa. Kuivasta pinnasta jäi kuva ottamatta.
Tapetit tuntuvat pysyvät napakasti seinässä ja lattiasta tuli todella hyvännäköinen! Jännitin alustapetointia, sillä en ole koskaan tapetoinut. Liisteriä piti tehdä pari satsia, ennenkuin koostumuksesta tuli oikeanlaista. Esiliisteröinnin kanssa en ollut niin tarkka liisterin koostumuksesta, pääasia, että seinän sai siveltyä liisterillä. Onneksi ei tarvinnut alkaa miettimään puskusaumoja tai vuoro-/tasakohdistuksia alustapetoinnin kanssa. Laitoin vuodat reilusti toistensa päälle reunoista ja en säästellyt liisterin kanssa.

Nyt sitten vain odotellaan kevättä, että saadaan laittaa varsinaiset tapetit seinään. Pieneen makuuhuoneeseenhan tulee Pihlgren & Ritolan Kanervankukka. Raikkaan vihreä pienillä pinkihtävillä kukilla. Sopivan haastava tapetti ensimmäiseksi varsinaiseksi tapetointikohteeksi, tasasovitus 20 cm. Noh, tuleepahan sitten testattua taitonsa kerralla. 


Kanervankukka. Kuva Tapettitalon sivuilta http://tapettitalo.fi/mallit/61940.html


8.9.2013

Kukkaispojat iskivät jälleen!

Koko kesän ajan olemme puuhastelleet kukkapenkkien parissa ja haalineet kasveja puutarhaliikkeistä, tuttavien ja sukulaisten istutuspenkeistä ja olemme siirtäneet Karjalasta tullutta evakkoiristäkin Holjaan.Tajusimme nyt, ettemme oikeastaan ole kunnolla kartalla mitä missäkin on, joten teimme istutuskartat eri penkeistä. Nyt viikonloppuna istutimme kevätkukkien sipulit maahan, niitä oli n. 300 mm. 90 tulppaania, 100 krookusta, laukkoja ja kurjenmiekkoja. 

Tässä jokainen penkki esitettynä erikseen, sillä koko pihan kattavaa kuvaa olisi mahdotonta saada tänne sellaisessa muodossa, että siitä saisi selvää. Väripallurat kuvaavat siis kukkivan kasvin pääasiallista väriä - tulppaani ja krookusmixeissä on tosin mahdotonta sanoa pääasiallista väriä :-)
Toivottavasti näistä saa edes jonkinnäköisen tuntuman istutuksiin. Aikaisemmista blogipostauksista voi saada jotain käsitystä siitä, miten nämä penkit asettuvat tontille.
Mutta mistä tuo pinkki ja violetti värimaailma nyt tuonne pölähti?

Suurin kukkapenkki, joka on portaiden edessä. Vasemman alakulman "kolo" on keinun paikka.

Tässä penkissä on muutama tyhjä kohta keskellä, joten kai sinne tulee vielä pari perennaa hommattua.

Tulppaanien värimaailma - Queen of night on musta. Monte Carlo kerrottu keltainen ja ABBA kerrottu punainen. Käytävän varrella, Hyasinttien ja harjaneilikoiden välissä on n. puolen metrin levyinen kaistale, jossa on tänä kesänä ollut purjoja, kurkkua ja tomaatteja. Joten siihen voisi ajatella yksivuotisia kesäkukkia. Edit: ja P.lilja on päivänlilja.

Nämä kaksi istutusallasta ovatkin yllättävän pinkkejä! Kolmiomainen kukkapenkki on talon kulmalla, polkujen risteyskohdassa ja kaareva sivu myötäilee suuren kukkapenkin kaaren muotoa. Toinen kukkapenkki taas on suuremman kukkapenkin vieressä, keinun paikan ja sinne johtavan käytävän vasemmalla puolella.


Päärynäpuiden hallitsema penkki on ylläolevien kukkapenkkien alapuolella ja se tulee reunustamaan kesäkeittiötä ja toivottavasti viiniköynnökset kasvavat kesäkeittiön pergolakatokseen.



Pieni kukkapenkki on taas omenapuiden läheisyydessä, ikäänkuin vastaanottamassa vieraat pihaan. Siinä on keskellä jättimäinen kivi.

24.8.2013

Löytöjä kirppareilta, huuto.netistä ja tuttujen nurkista - mökin kalusteita siis!

Joku ehdotti taannoin, että voisimme tehdä bloggauksen mökille hankkimistamme huonekaluista. Meillähän oli periaatteena, ettemme osta mitään uutta mökille sänkyä ja patjaa lukuunottamatta. Sängyn rungonkin olisimme mielellään ostaneet vanhan, mutta vanhat rungot eivät oikein tunnu olevan sopivan kokoisia nykyisiin standardimittaisiin patjoihin, joten päädyimme Ikean patjaan ja sängynrunkoon. Mutta nyt katsaus siihen, mitä kaikkea olemme keränneet nurkkiimme huutokaupoista, kirpputoreilta, osto&myyntiliikkeistä, huuto.netistä ja tuttavien nurkista. Valaisimia emme ole tässä kuvanneet, sillä ne eivät oikein pääse oikeuksiinsa ennenkuin ne ovat katossa.


Kaksi antiikin ajan elämää kuvaavaa koulutaulua tarttuivat matkaan Hämeenlinna suurkirpputorilta.
Näitä 50-luvun tuoleja meillä on kaksi. Lupioisten Mikkolan navetalta tekee edullisia löytöjä!
Nämäkin tuolit kustansivat 5€/kpl
Tämä kaunokainen, joka on käynyt jo entisöijän (Verhoomo Ekholm Kuhmalahdella) käsittelyssä päätyi meille, kun kävimme huuto.net -kaupan perässä noutamassa alempana olevan kiikkustuolin! Entisöinnin hinnalla olisi tosin saanut uuden sohvakaluston, mutta eihän tätä raaskinut heittää menemäänkään!

Jälleen huuto.net -löytö.
Tämä pieni arkkupöytä toimittaa yöpöydän virkaa. Kannen alla on vuosiluku 1842.
Valaisin myös huuto.netistä!
Tämäkin yöpöytänä toimiva kaappi on huuto.net löytö, samoin lamppu.
Näistä K-tuoleistahan oli jo aikaisemmin postaus blogissamme. Huuto.netistä nämäkin.

Sitten viimeisin hankinta - kustavilaiskalusto. Kun kävimme keväällä katsomassa meille tulleita tiiliä, tuttavamme kysäisi, josko meitä kiinnostaisi kustavilaiskalusto. No tottahan toki se kiinnosti. Nyt vuokrasimme sitten pakettiauton ja roudasimme kaluston Nurmijärveltä Holjaan. Sohva, kaksi käsinojalista tuolia, kaksi pienempää tuolia, kaksi rahia/penkkiä, sohvapöytä ja kahvi-/ruokapöytä, josta on harmittavasti sahattu jalat n. 10 cm lyhyemmiksi. Nämä nyt odottelevat sitä hetkeä, kun on hieman parempi taloudellinen tilanne, jotta saamme kaikki entisöityä. Pientä sohvapöytää joku on joskus alkanutkin entisöidä, pöydän kansi on hiottu ja muuten pöytä on maalattu valkoisella.




Toisen penkin pehmusteet ovat hieman heikossa hapessa.
Muutenkin pehmusteet ovat kyllä nähneet parempiakin päiviä. 
 
Nämä 60-luvun tuolit olivat mökillä jo valmiina ja siellä ne myös pysyvät.
Hankimme eräältä tuttavaltamme myös toiset lähes identtiset tuolit ruskeina, ne olivat hankalassa paikassa, joten ne jäivät kuvaamatta.
Puhelinpöytä on myös huuto.netistä bongattu. Myyjän isä oli aikoinaan tämän nikkaroinut. 
Pari vanhaa tuolia. Vasemmanpuoleinen on kaverin muuton alta pelastettu ja oikeanpuoleinen on Kimmon äidin nurkista löydetty - ilmeisesti todella vanha Niemen suvussa kulkenut tuoli.
Tämä ompelukonepöytä toimii nyt "kirjoituspöytänä", tämäkin oli kaverin muuton alta pelastettu.
Mukana tuli myös 50-/60-luvun sähkökäyttöinen Singer -ompelukone. Se ilmeisesti vielä toimiikin, jos joku on siitä kiinnostunut :-)
Pöytäkello on huuto.netin kautta hommattu.
Levitettävä sohva on Kimmon siskon vintiltä bongattu.
Pieni kirjahylly huuto.netistä. Lasipullot kirpputoireilta. Taulut jäämistöhuutokaupasta.
Valtava klaffilipasto myös huuto.netin kautta. Myyjän isoisä oli tämän joskus nikkaroinut.
Painoa varmaankin lähemmäs 200 kg. Päällä pari kattolamppua Helanderin huutokaupasta.
Sohvapöytä Helanderilta. Kynttilänjalat taloyhtiön kierrätyshyllystä ja hopeavati kirpparilta.
Rukki Kimmon siskon vintiltä.
Punainen ryijy Helanderilta.
Seinäkello huuto.netistä.
Liinavaatekaappi Helanderilta. Lasipurkit taloyhtiön kierrätyshyllystä. Maitotonkat Kimmon äidin kätköistä ja turkoosi tuoli Kimmon siskon vintiltä sohvan kylkiäisinä.
Askon 40-luvun piironki oli mökillä, sitä ei tarvitse edes entisöidä. Grammari kirpparilta Kellokoskelta.
Kukkateline oli myös mökillä.
 
Pari taulua perintönä.

Koulutauluja huuto.netistä. 

Venäläisiä armeijan koulutus- tms... tauluja. Huuto.netistä jälleen.
Keittiön astiakaappi kaverin muuton alta pelastettuna.

19.8.2013

Ilmanvaihtoa!

Loman jälkimainingeissa vietimme pari viikonloppua kotosalla Helsingissä ja palasimme mökille vasta viime torstaina. Siellä se mökki vielä tönötti pystyssä ja kaikki oli niinkuin pitikin. Puutarhassa ruoho oli villiintynyt ja Kimmon tekemä polkukiveys oli tiivistynyt viimepäivien sateiden voimasta ja laatat olivat nyt tukevasti kiinni. Holjassa oli märkää! Naapurin kanttori kertoi, että pelkästään torstain aikana Holjassa oli satanut yli 50mm vettä! Voitte kuvitella, että alapiha oli kohtalaisen märkä, kun sinne valuvat kaikki vedet mäeltä. Minun oli myös pakko tarkistaa onko ryömintätilassa miten kosteaa ja auttoiko sinne raahattu kuutio leca-soraa mitään. Ryömintätilan korkeimmassa kohdassa, olohuoneen alapuolella oli hieman märkää, mutta makuuhuoneiden alapuolella näytti olevan kuivempaa, joten leca-sorakerros näyttää toimivan! 

En tiedä pääsemmekö "mummolahajusta" koskaan eroon, sillä nyt kun palasimme parin viikon tauon jälkeen mökille ja siellä on taas ollut kaikki ikkunat kiinni, sisällä oli tuo tuttu kostean tuoksahdus. Pitää ilmeisesti tehdä pari räppänää, että ilma vaihtuu sisälläkin paremmin, ehkä jopa räppänä jokaiseen huoneeseen. 

Ryömintätilan ilmanvaihdon tehostamisesta sitten... porasin nyt viikonlopun aikana kaksi ilmanvaihtoaukkoa sokkeliin. Tunti kummankin reiän tekemisessä meni, sokkeli on reilut 10 cm paksua ja 50-luvun "säästöbetonia" - eli betoniin on sekoitettu runsaasti hiekkaa ja hiekka on ollut aikas vaihtelevaa raekooltaan, sillä suurimmat kivet mitä poistin aukkojen kohdilta olivat yli viisisenttisiä. Betoniporalla ei päässyt monestakaan kohtaa kovin pitkälle, kun pora pysähtyi kiveen, mutta tein aukoista n. 10x10 cm kokoisia ja porasin koko aluetta parin sentin välein. Aina kun poralla ei päässyt eteenpäin, oli aika ottaa esiin taltta ja vasara ja kilkutella reikää suuremmaksi ja sen jälkeen taas piti etsiä kivetön kohta ja jatkaa poraamista. Aika kovaa betoni kuitenkin oli, mutta kun se lähti murenemaan, se lähti irti helposti. 
Tein toisen aukon eteläänpäin olevalle seinälle, keittiön päätyyn ja toisen reiän olohuoneen kohdalle länteen päin. Länsiseinustalla oli jo aikaisemmin yksi reikä, mutta se olikin tienpuoleisen, pienemmän makuuhuoneen kohdalla olevan, ilmanvaihtoaukon lisäksi ainoa ilmanvaihtoaukko koko sokkelissa. 

Ajattelin vielä porata kaksi ilmanvaihtoaukkoa lisää näiden kahden uuden aukon lisäksi, toisen tienpuoleiselle seinälle, olohuoneen päätyseinän kohdalle ja toisen pienemmän makuuhuoneen itäseinustan sokkeliin. Talon "itäsiiven" puolella sokkeli on todella matala, ryömintätilasta katsottuna max. 30 cm korkea ja ulkoa päin sokkelin viereen on kasattu todella paljon maata ja sokkelista on näkyvissä 10-15 cm, joten ilmanvaihtoa siellä tarvitaan. Suuremman makuuhuoneen itäseinustalle laitoinkin jo viime syksynä putken sokkelin ali ryömintätilaan ja sitä kautta tuntuu jonkin verran syntyvän imua, pitää harkita, josko putkea pidentäisi, että imua syntyisi hieman enemmän. Eihän tuollainen putki kyllä ole kovin silmiähivelevä, mutta ajattelin maalata harmaan viemäriputken samanväriseksi seinän kanssa, niin se ei pistäisi niin kamalasti silmään törröttäessään punamultaista seinää vasten. Sitten kun päästään remontissa eteisen/verannan kohdalle, voisi miettiä, josko sinne rakentaisi ilmanvaihtoputken katolle asti ryömintätilasta.

Mutta tapahtui mökillä sentään jotain radikaaliakin viime viikonlopun aikana. Pihapiiristä kaatui meidän tonttimme suurin koivu. Tai kaatui ja kaatui, siis kaadettiin. Soittelimme jo lomalla Elenian puunkaatohotlinelle ja pyysimme sähköverkkojen kunnossapidosta vastaavia tarkistamaan, josko tuo puu kannattaisi kaataa. Naapurithan vinkkasivat meille, että tontin kulmassa oleva koivu oli alkanut kallistumaan viimeisen parin vuoden aikana kohti meidän saunaa ja koivun ja saunan välissä menee sähkölinja meille ja kanttorille. Kaatuessaan koivu olisi siis katkaissut kahden talon sähköt ja latvus olisi rojahtanut aika suurella todennäköisyydellä meidän saunan päälle. Noh, Elenian miehet kävivät loman aikana tarkistamassa tuon koivun ja totesivat, että se kannattaa kaataa, koska se oli sen verta vinossa ja kallellaan sähkölinjaan päin. Tilasimme myös tuota kautta sitten metsurit kaatamaan puun. Perjantaina sitten mökille tuli kööri puunkaatoon. Tunkki koivun tyveen ja köysi autonperään vinssillä kiinni ja sitten köysi pirun tiukalle ja koivu katki. Sinnehän se kaatui Holjan risteykseen, tasan tarkkaan siihen mihin suunniteltiinkin. Vain yksi pieni mänty taipui koivun mukana nurin ja sekin onneksi oli meidän puolellamme. 
Nyt meillä on sitten polttopuita! Tai siis pöllejä, joista pitäisi saada polttopuut pätkittyä :D
Tietysti ei tullut tästäkään operaatiosta otettua kuvia... 
Koivu oli kyllä aika järeä, kanto on halkaisijaltaan n. 40cm ja pituutta puulla oli vajaat 20 m. Suurimmat oksat olivat suurempia kuin tontilla olevat pienemmät koivut, halkaisijaltaan nekin olivat varmaan kymmensenttisiä tyvestään. Totesimme, että oli oikeastaan ihan hyvä, että kaadatimme koivun, sillä koivu oli halki sydämestään n. viiden metrin korkeudesta ylöspäin, eli aika todennäköisesti kovalla myrskyllä koivu olisi katkennut.

Tällä viikolla todennäköisesti mökillä on luvassa maansiirtokonesimulaation aloitus. Aiomme poistaa mökin ja kanttorinvastaisen rajan väliseltä maa-alueelta n. puoli metriä maata, jottei kaikki pintavesi valuisi suoraan mökin alle. Ilmeisesti edellisen remontin yhteydessä mökkiä kiertämään on tehty salaojat, mutta ne taitavat olla tukossa. Poistammekin nyt sokkelin vierestä kohollaan olevan maan ja teemme pintamaasta sokkelista poispäin viettävän ja kaivamme metrin parin päähän sokkelista ojan/salaojan, jonka avulla toivottavasti saamme ohjattua veden talon tienpuoleiselle seinustalle, jonne tietysti pitää tehdä samanlainen oja/salaoja. Sokkelin viereen tietysti laitamme suodatinkankaan ja hiekkaa/soraa sen päälle, ettei heti talon vieressä kasvaisi samanlainen pusikko, kuten tähän asti.
Maata tulee varmasti kymmeniä kottikärryllisiä, sillä jo alle puolen metrin päässä seinästä maanpinta on sokkelin yläpuolella.


5.8.2013

Historian oppitunti

Ja sitten Holjan historian oppitunti pikaisesti.

Holjassa on ollut arkeologisten löytöjen perusteella asutusta jo kivikauden aikana ja näistä on löytynyt todisteita ihan mökkimme läheltä. Siitä sitten päästäänkin historialliseen aikaan. Kouvalasta on nimittäin löydetty viikinkiaikaisia hautoja ja sieltä aseita mm. kirveitä. Kouvala kuului Tuuloksen suurpitäjään keskiajalla ja siitä on sittemmin muodostunut Luopioisten kunta ja myös sen sisälle Holja-niminen kyläyhteisö vanhan Kouvalan sydämeen.

Kukkian ja Haltiaselän erottaa Holjansalmi ja tätä kautta on kulkenut merkittävä tieyhteys pohjoisesta etelään päin Hämeenlinnan suuntaan. 1700-luvulta lähtien tätä tietä myöten on kulkenut myös eräs Suomen postiteistä. Lisäksi hieman myöhemmin tätä kautta meni Tampereen suunnasta tie itä-länsi suuntaisesti, joten näiden teiden risteyskohtaan muodostui Holjan kyläyhteisö.

Holjansalm 1700-luvulla. Mökkimme sijaitsee vasemmalla puolella tienmutkassa, josta myös nykyinen tie kulkee.  
Varsinaisen kasvusysäyksen Holja sai kun 1800-luvulla sinne perustettiin saha, joka toimi aina palamiseensa asti 1950-luvulle (rauniot purettiin 1970-luvulla). Sahan perustamisen jälkeen rakennettiinkin runsaasti taloja joista tietysti tunnetuin on yli sata vuotta vanha Taavan tupa ja rinkelikauppa, josta olettekin jo jotakin kuulleet. Kyläyhteisössä on ollut runsaasti myös muita liikkeitä ja ainakin 3:ssa muussakin talossa on ollut liiketoimintaa. Lisäksi Holjassa oli melko iso mylly aikoinaan. 

Koska kyläyhteisö sijaitsee näin merkittävässä teiden risteyskohdassa ei ihme että se on ollut myös paikallisen liikenteen solmukohta. Kuulimme tuossa vanhempia kyläläisiä haastatellessamme, että parhaimmillaan talomme edustalta on lähtenyt 60 bussivuoroa päivittäin Tampereen, Padasjoen ja Hämeenlinnan suuntiin, eli ei ihan vähäistä toimintaa :D Linja-autoliikenne aloitettiin jo niinkin varhain kuin 1920-luvulla. Jolloinkin linja-autoliikenteen kultavuosina on tapahtunut se josta kerroimme jo aikaisemmassa blogikirjoituksessa, eli humalainen bussikuski on ajanut tien vierellä sijaitsevan kuistimme kumoon, jolloin pääsisäänkäynti on siirretty pihan puolelle.

Jos sahan omistajat ja ympärillä olleet varakkaat maanomistajat (olemmehan sentään tunnetulla ja hedelmällisellä Sydän-Hämeen viljelyalueella) olisivat saaneet suunnitelmansa lävitse, Päijänteen halki kulkeva rautatie olisi rakennettu niin että eräs sen asemapaikoista olisi ollut Holja!!! Eli millainenkohan paikka Holja olisikaan nykyään :D

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä tiedonmurusena saimme selville että myös meidän talossamme on joskus ollut jopa tuotantoeläimiä. Koska kuitenkin taloja on useita eikä juuri kenelläkään ole navettoja niin eläimet pidettiin yhteislaitumella viereisen järven suuremmassa saaressa.

Nykyään kylä on virkeä varsinkin kesäisin ja kyläyhteisö on tiivis, eli apua saa naapureilta aina kun pyytää ja tarvii. Kaupat ja palvelut ovat 10 minuutin pyörämatkan päässä Luopioisissa, joka toimi aina vuoteen 2007 Luopioinen nimisen kunnan keskuksena ennenkuin kunta liitettiin osaksi Pälkänettä. Lisäksi Tampere ja Hämeenlinna ovat 45 minuutin ajomatkan päässä, joten tarvittaessa pääsee helposti näihinkin paikkoihin.

Jälkimaininta: Kiitoksia Markukselle. Uusimaa lehdessä numero 70, päivätty 13.09.1898 (http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=3&id=553240&pageFrame_currPage=1) on kaksi merkittävää uutista. Rautatien rakentaminen Tampereelta Luopioisten kautta Lahteen, sekä Itävallan Keisarinna Sissin murhauutinen. 

3.8.2013

Lomakuulumiset

Jopas kesä on mennyt nopeasti, ja harvoinpa sitä koko lomaa viettää lapion varressa :D 
No sai sitä jotakin aikaankin mökillä. Tällä hetkellä rupeaa yläpiha olemaan siedettävässä kunnossa ja sisälläkin on tapahtunut jotakin pientä edistystä.

Kuten jo aikaisemmin kerroimme, meille ilmaantui melkoinen määrä tiiliä. Ne on nyt pikkuhiljaa saaneet uudet paikkansa ja yläpihan kaikki kukkapenkit onkin saatu valmiiksi ja reunustettua tiilillä. Ylempään kukkapenkkiin tuli liljat, gladiolukset, kuunliljat, pionit, pikkunarsissit, iirikset, sekä melkoinen joukko muita kasveja. Kolmioon tuli Ismon havittelema neilikkaruusu, punalehtiruusu, kuunliljoja, pioni, japaninruusukvitteni sekä pari muuta planttua. Viimeisenä saimme valmiiksi porakaivon ympäristön. Viime syksynä kun ostimme mökin ja tontin niin porakaivoa ei edes löytynyt heinän ja ruohon keskeltä. Porakaivo oli melkein peittynyt vuosien kasvien jäänteiden alle. Siitä saimme idean että kaivamme porakaivon esiin ja laitamme sen ympäryksen myös tiilillä ja muusta osasta teemme kukkatarhan kolmannen osan. Tämä kolmas osa sisältää kaikki ne kasvit joita olemme löytäneet tontilta, eli juhannusruusun pistokkaan, mustialan ruusun pistokkaan, pionin, liljat sun muut.
Tiilet ovat löytäneet paikkansa ja osoittavat myös tulevat käytävien paikat. 
Viimeistelyä vaille oleva kaivon ympärys

Lisäksi olemme jo alkaneet pikkuhiljaa kaivamaan kukkapenkkien välejä ja laittamaan niihin laattoja. Meille tulee laatoitetut käytävät tuvan ja saunan välille. Lisäksi keinun alle tuli laatoitus. Saimme Pälkäneen Rautiasta lavallisen betonilaattoja, mutta nehän loppuivat heti ensi kättelyssä ja nyt pitää tilata pari lavaa lisää.

Melkoinen määrä kasvijätettä ja multaa on tullut siirrettyä pois. Meillä on neljä kompostillista kasvijätettä muhimassa ja odottamassa käyttämistään tulevina vuosina ja sen lisäksi erottelin mullan kasvijätteestä ja multa on omiaan maantäytteeksi korottamaan tiettyjä osia tontista. 

Ismo teki ison homman alapohjassa kun hän kaivautui sinne laittamaan suodatinkankaan ja sen päälle kuutiollisen Leca-soraa, joka estää kosteuden nousemista rakenteisiin. Lisäksi isomman makkarin alle hän teki uuden pönkän tukemaan lattiaa alhaaltapäin. Tietysti Leca-sora loppui kesken myöskin, joten sitäkin pitää hommata toinen kuutio lisää, mutta ainakin pienemmän makuuhuoneen alapuolella on nyt kauttaaltaan n. 10 senttiä Leca-soraa suodatinkankaan päällä ja n. puolet suuremman makuuhuoneen alustasta on myös soritettu.

Tältä näyttää kuutio Leca-soraa levitettynä ryömintätilaan.
Lisäksi loman aikana teimme myös kokeilun vanhalla liisterireseptillä, eli vehnäjauhoja ja vettä. Tällä reseptillä saimme saumanauhat puukuitulevyjen päälle ja hyvin näyttää pysyvän. Nyt sitten vain pohjatapetit paikalleen ja siihen päälle varsinaiset tapetit, jotka nyt sitten viimein ja vihdoin on valittu ja odottavat vain ostamistaan.

Nyt sitten seuraavaksi operaatioksi syksylle jää käytävien viimeistely. Ihan ensimmäiseksi kuitenkin meidän pitää kuljettaa tien puolelta melkoinen määrä maata pois, sillä pikkuhiljaa maa on tullut lähes tuvan korkeudelle ja aiomme kaivaa sokkelin kunnolla esiin. Sitten jos sisähommia saisi aikaan.

Lisäksi ensi kevään suunnitelmat on jo tehty, eli tiedämme mihin rupeamme heti ensimmäisenä. Meille tulee pihaan kesäkeittiö jonka rakennamme heti keväällä. Tämän lisäksi sen viereen tulee pergola ja pieni allas ja suihkukaivo johon aiomme tilata Manneken Pis- patsaan :D

Ihmiset ovat seuranneet kiinnostuneina työmme edistymistä ja ohitsemme onkin ajanut melkoinen määrä ihmisiä ja pysähtyneet katsomaan mitä on saatu aikaan. Eräs naapureistamme tuossa kysäisikin että "nukutteko te kaksi koskaan kun teidät aina näkee tekevän töitä". Lisäksi eräs sanoi että ihmiset pidemmältäkin tietävät meidän tekevän remonttia ja kyselevät edistymisestämme.

Lisäksi lomamme aikana selvisi miksi kuisti on siirretty joskus muinoin tien puolelta pihan puolelle. Joskus menneinä aikoina joku humalainen bussikuski oli ajanut kuistin kumoon. Tämän tiesi kertoa eräs kylässämme asusteleva vanha mies.

Heinäkuussa pidettiin Luopioisissa esitelmä ja kiertokäynti Holjan kylään ja sen historiaan. Pitääpä joskus laittaa pieni tiivistelmä kylän historiasta tänne.

Nyt sitten kolmen viikon loma Holjassa on ohitse ja paluu arkeen. Tästä eteenpäin pääsemmekin vain viikonloppuisin mökille.