4.5.2015

Työn orjat, kottikärryineen marssii!

Vappuhan on työläisten juhla. Nyt juhla jäi näillä työläisillä vähän vähemmälle. Työleiri, eli siis mökki, kutsui jo keskiviikkoiltana. Perillä odotti märkä eteinen ja mutainen piha. Tästä oli siis hyvä jatkaa! Ainoa Vappu-viikonloppua varjostava tekijä oli, ettemme muistaneet ottaa skumppapulloa kotoa mukaan! Katastrofi!

Torstai kului osittain ihan sen leipätyön parissa ja vappuaattona tuli heitettyä se normityötalikko nurkkaan jo kahden maissa. Onneksi torstai oli aurinkoinen, niin ulkona sai tehtyä kattohommia ja maansiirto Niämi pääsi jatkamaan puutarhan muokkausta. Kuten jo aiemmin taisimme mainita, Kimmon lutakko siirtyi pihalla alemmaksi ja entisen lutakon paikalle tuli minun ruusupenkkini. Kimmo kuopaisikin heti ensitöikseen torstaina lammikon kuopan kesäkeittiön viereen ja samalla löysimme pihasta vanhan ojan, joka sattumoisin osui lammikon kohdalle. Tästä intaantuneena  Kimmo kaivoi samalla lammikosta laskuojan, joka yhdistyi isompaan ojaan, joka polveilee kivasti suurten sammaloituneiden kivenlohkareiden lomassa. 

Ojan kaivuuta 
Komeat sammaloituneet kivet
Ojan pohjalle laitetaan allasmuovi
Vanhan ojan muotoja seuraillen
Kimmon lummelampi
Maata on nostettu aika reilusti
Minä taas revin eteisen katon peittona olleen pressun pois ja asentelin eteisen katon tukipalkkeja purettujen tilalle. Katon uudeksi alusrakenteeksi tuli havuvaneri, jonka päälle pitkittäiset juoksut, näiden päälle sitten aluskate ja sitten poikittaiset juoksut, joiden päälle vanhat kattopellit. Pientä haastetta matkaan toi se, että katon rakenne kasvoi paksuutta pari-kolme senttiä, joten eteisen kattopellit piti survoa melkein väkisin pääkaton peltien alle, mutta onneksi voimalla siitä selvitiin. Hieman aivojumppaa aiheutti tietysti talon katon L-kulma ja eteisen katon sovittaminen siihen kulmaan. Piti soveltaa hieman ja uskon, että ratkaisusta tuli toimiva, tosin ei kovin kaunis. Juuri tuosta pääkaton L-kulman taitteen alapuoleta eteisen katto vuosi aikaisemmin. 

Tuskien vuotonurkka

Katon alusrakenne valmistuu
Välivaiheesta jäi kuvat ottamatta, tässä sitten viittävaille valmis katto :-)
Vielä jäi tämän viikonlopun jälkeen kattohommia hieman. Räystäspuut pitää pätkiä sopivan pituisiksi, ja räystäslaudat täytyy asentaa, sekä tietty rännit. Mutta sitten kattoremppa olikin siinä. Paikkasin myös katon vanhat naulanreiät Sikaflexillä, toivottavasti kestää.

Tällä välin puutarhassa tapahtui. Maansiirto Niämi siirsi jälleen muutaman kuution hiekkaa paikasta A, paikkaan B, C, D, E ja F. Kattohommien lomassa, kun välillä satoi ärsyttävästi, haketin tontilta kaadettujen puiden oksia. Niistä tulikin varmaan reilu kuutio haketta. Naapurihan kaatoi tonttien rajalta kolme isoa haapaa ja me karsimme myös ison pajun saunan päädystä, sekä kaadoimme nyt myös tontin toisella reunalla olleet pajun ja tammen. Karsin myös parista muusta haavasta suurimpia oksia pois. Siinä onkin sitten seuraavan talven polttopuut pilkkomista odottamassa. 

Kimmo saikin tänä viikonloppuna pihaa valmiiksi hyvää vauhtia! Lammikko sai paikkansa ja muotonsa, lammikosta tuli reilut 3 metriä pitkä ja 1,7 metriä leveä. Syvyyttä lutakolla on matalammassa osassa reilut puoli metriä ja syvässä päässä lähemmäs 1,5 metriä. lisäksi Kimmo tosiaan kärräsi tontin matalimpiin ja märimpiin kohtiin hiekkaa todella reilusti ja tontin pinnanmuodot tasoittuivat huomattavasti! Nyt saimme sitten merkittyä paikan myös kasvihuoneelle ja kappaskummaa, kun pari perennapenkkiäkin ilmestyi suunnitelmiin lisää :)

Ex-tempore havuryhmä etualalla
Kasvihuoneen paikka merkittynä aurauskepeillä
Näkymä mökille päin tontin peränurkasta
Ojaan tulee pikkukiviä ja tiilimurskaa pohjalle
Ihan muodon vuoksi pari kukkivaa orvokkia perennojen kaveriksi, ettei ole niin harmaata
Uuteen penkkiin tuli iiriksiä, kurjenmiekkoja, vanha särkynytsydän siirrettiin tänne.
Lisäksi verikurjenpolvi, ritarinkannus, kullero, jalokielo, ketolaukka ja mitäköhän muuta...

Talvivalkosipulitkin ovat itäneet!
Istutushommia
Semi-valmista penkkiä.
Kävin lauantaina Rautiassa, sillä huomasin, että heillä oli tarjouksessa juuri täydellinen mökkiovi ja tarjous päättyi lauantaina. Ovi saadaan vasta ensi viikolla, mutta eihän tässä onneksi kiire ole! 
Samalla nappasin mukaan eteisen lattiamaalin, sekä täysin hetken mielijohteesta söpön kartiovalkokuusen! Nyt meille tuli havuryhmäkin etupihalle, sillä aiemmin olimme ostaneet Hong Kongista pari laakakatajaa ja niille ei oikein tuntunut löytyvän paikkaa. Nyt löytyi kuusen kaveriksi lammen rannalle! Samalla toinen syksyllä istutetuista magnolioista siirtyi lammen yläpuolelle tehtyyn perennapenkkiin, sillä sen vanha paikka oli keskellä uutta kasvihuoneelle menevää polkua. Paljon siis saatiin aikaan, mutta paljon jäi tekemistä vielä :-)

Viimeisenä hommana tänään maalasin eteisen lattian. Rautiassa mietin hetken väriä, mutta  intuitiivisesti päädyin oranssiin. Kimmo antoi minulle värin suhteen vapaat kädet, olimme miettineet jotain hieman poikkeavaa lattianväriä, mutta kauppareissulta palattuani ja kerrottuani värin, tiesin, ettei se ollut ehkä ensimmäinen väri Kimmon väripaletissa. Mutta hyvä siitä tulee! Seiniin tulee sinistä tapettia ja oranssi sopii hyvin harmaaseen hirteen, jota eteisessä näkyy myöskin!

Sitten nähdään miltä tämä näyttää kuivana ja toisen kerroksen jälkeen!


2 kommenttia:

  1. Kaikki sopii kaikkeen ku laittaa sopimaan :D! Hieno tulee sekä sisältä, että ulkoa :D!

    VastaaPoista
  2. Oranssi ja harmaa ovat hyvä väripari. Piha on muuttunut ihan valtavasti.

    VastaaPoista