11.5.2015

Maan kohoamista

Viikonloppu vierähti taas kottikärryjä ulkoiltaessa. Nyt piha rupeaa näyttämään sellaiselta kuin sen kuuluukin. Onhan siihen mennyt 20 kuutiota hiekkaa ja 10 kuutiota multaa. Suurimmat montut ja kummut on tasoitettu. Paikoin maata on nostettu metrin verran, jotta siitä tulee tasainen tai ainakin tasaisempi.

Miten tämä maan tasoittaminen on käytännössä toteutettu. Aloitimme 2013 kärräämään maata talon takaa alimpaan notkelmaan, joka on naapurien tieden vieressä. Talon takana nimittäin maa oli noussut sokkelin yläpuolelle asti, joten kaivoimme sokkelin esiin. Tontin alapäässä oleva kuoppa oli todella syvä ja leveä, johon meni kottikärryllinen poikineen. Koska kyseinen monttu oli alempana kuin viereinen oja se tarkoitti että myös vesi jäi seisomaan tuonne. Kun saimme kuljetettua tarpeeksi multaa sinne niin vielä tasoitimme maan ja istutimme naapurien vastaiselle rajalle sireeniaidan 2014, joka on lähtenyt vallan hyvin kasvamaan. Kun olimme saaneet tämän valmiiksi siirryimme pikkuhiljaa ylemmäs tontilla.

Tontin yläosassa oli valtava kiviröykkiö, jonka kimppuun kävimme tänä keväänä melkoisella antaumuksella. Kyseisen kiviröykkiön alapuolella olivat kaadetut paju ja tammi ja kohta oli todella kostea. Kiviröykkiö oli asetettu peruskallion huipun ympärille. Kaikki kivet jotka saimme liikutettua tulivat maantäytteeksi ja peruskallion huippu jäi näkyviin.


Tontin pohjapiirros pohjois-etelä suunnassa
Tontin pohjapiirros itä-länsisuunnassa.
Kaivo oli reippaasti maan yläpuolella alunperin. Eli puolitoista rummunmittaa. Nyt siitä on vain kansi näkyvissä. Kaivo sai tiilireunuksen ja ympärilleen raparperia ja piparjuurta.

Loppumaantäyte tulikin sitten hiekasta ja nyt viikonloppuna päälle tuli multa. Lisäksi saimme tehtyä laatoituksen talolta tulevalle kasvihuoneelle, jonka tulemme rakentamaan mahdollisuuksien mukaan nyt viikonloppuna. Eli tontissa ei hirveästi ole kosteita kohtia enää. Keskellä pihaa kasvaneet rentukat saivat siirtyä ojan viereen.
Kasvihuoneelle johtava laatoitus
Mullan päälle tulee sitten nurmikko niille osin mihin ei tule perennapenkkejä. Tulevan kesäkeittiön ympärille on jo tullut laitettua turvetta ja pensasmustikoita, joita tilasin. Vielä vähän viimeistelyä vaille ja piha näyttää paremmalta kuin koskaan :D. - Tämä ainakin oli naapurien mielipide.

Vielä nurmikko ja vähän viimeistelyä.
Jottei viikonloppu mennyt ihan työn tekoon, niin kerkisimme ihailemaan hyasinttejä ja ensimmäisiä tulppaaneja, jotka aukaisivat kukkansa. Lisäksi suurin osa perennoista on noussut todella hyvin. Ihmeitäkin löytyi. Pari vuotta sitten istutin vaaleanpunaisia kieloja pihallemme. Viime keväänä eivät nousseet ja ajattelin jo heittää toivon. Nyt viikonloppuna huomasin, että olivat nousseet ja nuppujakin on jo. Pioneita on noussut hyvin, joten toiveita on saada tänä vuonna parempi kukkaloisto kuin viime vuonna. Sormustinkukka taas Kerkisi siementämään, ja maa on niiden ympäriltä ihan täynnä pientä tainta.
Tulevana viikonloppuna aloitamme raivaamalla puukasat ja pilkkomalla halkoja. Sen lisäksi kuistin viimeistely ja kasvihuoneen sekä vessan rakentaminen ovat aikataulussa - ja yllätys yllätys - Minun kaksi parasta kaveriani - lapio ja rautaharava ovat enimmän aikaa luonani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti