3.6.2013

10 tonnia tiiliä ja pirusti hyttysiä

FB-ryhmissä roikkumisessa on joskus jopa hyötyäkin. Tällä kertaa keskusteluryhmästä löytyi ystävällinen sielu, joka tarjosi meille vanhan leivinuunin purkutiiliä. Kävimme torstai-iltana vilkaisemassa tiiliä ja hyvältähän nuo näyttivät :-)
Kaikenkaikkiaan siirtolavalla oli n. 10 tonnia tiiliä, kiviä, laastia ja muuta uuninpurkujätettä. Suuntasimme perjantaiaamuna mökille, jonne saimme kuljetuksenkin järjestettyä siirtolavasta huolehtivalta firmalta.10 tonnia tiiliä tuli maksamaan 400 Euroa pihaankipattuna. Jaa mitä me niillä tiilillä? Kukkapenkin reunustoja, pihakäytävät, väliaikainen grilli (joka pistettiin kokoon 10 minuutissa), kasvihuoneen lattia, jne... tiiliä kun tuntuu riittävän. 
Tältä näyttää 10 tonnia tiiliä
Tiilten leimat ovat joskus mysteerisiä.
En saanut googlaamalla selville D. Ch. F. leiman merkitystä
Tulitiilten Höganäs -leima on helpommin jäljitettävissä
Perjantai oli kovin kostea päivä, ukkosta oli ilmassa ja alkuiltapäivästä saimme puolen tunnin ravakan kuuron sentin kokoisia rakeita. Minun kotikonttoripäiväni sujui rattoisasti töiden ja palaverien parissa mökillä, mobiilidatan kanssa tuskaillessa, kun taas Kimmo oli kaukaaviisaana ottanut vapaapäivän perjantaille. Kimmo saikin perjantaina jo aloiteltua kukkapenkin reunustan tekoa, mutta järkyttävä kuumuus ja kosteus yhdistettynä Suomen kevyen lennoston jatkuvaan täsmähyökkäykseen tekivät työstä kovin tuskaisaa. Hyttysparvet ovat valloittaneet Holjan. Vessassakäyntikin oli kovin eksoottinen kokemus, huussiin sisälleastuessa vastassa oli satojen itikoiden parvi. Kun sait housut kinttuihin ja istuttua vessanistuimelle jalat olivat mustanaan itikoita ja kädellä läpsäistessä sai viisikin itikkaa tapettua kerralla. Sanomattakin on selvää, että kasvot, niska, selkä, käsivarret ja jalat ovat aika syötyjä viikonlopun jäljiltä. 

Kun ulkonapuuhastelu oli tuskaisaa, Kimmo keskittyi sisällä purkuhommiin, kyytiä saivat keittiön kiinteä kaapisto ja eteisen vessa ja siivouskomero. Nyt eteinen tuntuu kaksi kertaa suuremmalta ja keittiössäkin mahtuu liikkumaan ihan eri tavalla! Ilmeisesti eteisen perällä on ollut aikoinaan myös kiinteä kaapisto, sillä kattopanelointi loppuu n. puoli metriä ennen takaseinää ja tilalla on vain raakalankut. Perjantain rankkasateen ansiosta eteisen vessan katon kipsilevyjen päältä lorahti muutama litra vettä lattialle purun yhteydessä. Eteisen katto pitää siis tarkistaa vielä tämän kesän aikana. 

Raekuuro valkaisi maan!
"If you have a cross to bear, you can as well use it as a crutch"
Keittiön kaapin tukirunko sai kyytiä :-D
Myös pojat pääsivät haistelemaan maalaisilmaa!
Minä puolestaan jatkoin perjantaina olohuoneen viimeisten seinälevyjen paikoilleenlaittoa ja palapeli valmistui lopulta. Nyt saa siivottua olohuoneen siitä järkyttävästä pölystä ja purusta, mitä puukuitulevyistä tulee niitä sahatessa. Vielä tosin pitää pari levyä fixata suurempaan makuuhuoneeseen, mutta ne voi sahata nyt vaikka pihalla. 

Lauantai jatkui kukkapenkin reunuksen teon parissa ja tiilien kannossa.
Olohuoneen lattian uusinnan jälkeen huomasimme, että lattia notkuu keittiön päästä jonkin verran ja lattiaa pitää hieman tukea alhaalta päin. Tämä homma tietysti olisi ollut paljon helpompi tehdä lattiaa tehdessä, mutta vanha lattia ei tuntunut notkuvan niin paljoa kuin uusi, ilmeisesti lastulevyt jäykistivät lattiarakennetta jonkin verran. Onneksi ryömintätila on melkein metrin korkea, niin lattian alla mahtuu hommailemaan aika hyvin. Kävinkin muutaman kevytbetoniharkon pönkiksi, jos ensi viikonloppuna saisi tehtyä tuon homman loppuun. Lauantai oli kovin tuskaisa päivä pihahommille, lämpöä ja kosteutta oli riittämiin. Sunnuntaina puolestaan pihahommat jatkuivat ja kukkapenkin reunus valmistui lopulta. Tiilikasa tosin ei tuntunut pienenneen yhtään, vaikka penkinreunukseen ja pihalle kasaan oli kannettu useita satoja tiiliä. 


Tältä se kukkapenkki reunustoineen näyttää nyt sitten!
Saimme myös tehtyä vanhoista lattialaudoista pienen kasvimaalavan, jonne laitoimme Pakilan viljelypalstalta ylijääneet perunat ja muutaman sipulin. Katsotaan miten Holjassa kasvaa pottu! Istutimme myös pari jättiläiskurpitsaa ja avomaankurkkua ruukuissa maahan. Kasvimaan kohta tuntuu olevan aika savinen, joten kosteutta riittää ja upotimme ruukut n. 15 cm maahan.

Kimmo niitti omenapuiden alta heinää ja vuohenputkea ja törmäsi samalla vanhoihin kuunliljoihin, jotka olivat levinneet laajalle alalle pihatörmään. Lisäksi positiivisena yllätyksenä heinikosta tuli esiin pioni! Kuunliljat saivat uuden kodin uudesta perennapenkistä, mutta pioni saa olla tämän kesän vielä paikoillaan, ennenkuin siirrämme sen pois hedelmätarhasta. Meillä on nyt siis neljä pionia! Jännityksellä odotamme minkä värinen tämä löydökki on!
Lisäksi oppia ikä kaikki kokemus... ei kannata ostaa halpaa viikatetta... bongasin Hong Kongista 9 Euroa maksaneen kahdenkäden viikatteen. Vartin niiton jälkeen terä on vääntynyt ja ei pysy enää kiinnikkeissään paikoillaan... Emme viitsineet lähteä tuomaan viikatetta enää takaisin Helsinkiin ja tekemään reklamaatiota, mutta tietääpähän olla haksahtamatta moisiin houkutuksiin jatkossa.

Tällä viikolla on tiedossa viikonloppuna siivousta, siivousta ja siivousta. Kimmon siskon perhe valtaa mökin ensi viikon viikonloppuna ja mökistä pitää siivota rempparoskat pois, keittiötä hieman järjestellä ja ennenkaikkea, sauna pitää siivota perusteellisesti. Lisäksi kukkapenkin tieltä on korjattu järkyttävä määrä ruohoturpeita ja ne möllöttävät nyt keskellä pihaa. Ne pitää siirtää jonnekin sivummalle maantäytteeksi.

1 kommentti:

  1. Tosi kiva idea käyttää noita tiiliä pihassakin ! Laitetaanpa tämäkin idea korvan taakse :))

    VastaaPoista