24.3.2013

Jos sienimetsään haluat mennä nyt...

Tällä viikolla remppapäivä olikin poikkeuksellisesti perjantai! Holjan kylätien tiehoitokunnan kokous oli nimittäin perjantai-iltana ja emme pelkästään sen takia olisi halunneet lähteä ajamaan 160 km suuntaansa, joten otimme perjantain vapaaksi ja puuhastelimme kokonaisen työpäivän ajan mökillä.

Tällä kertaa jatkoimme olohuoneen lattian purkua. Helppoa kuin heinänteko, noin suunnilleen siis. Kenen idea on ollut lyödä ne lastulevyt kolmen tuuman nauloilla kiinni?!?! Lastulevyjä on pirun tuskallista repiä irti lankuista, onneksi kun levyn alle saa kerran sorkkaraudan kunnolla ja saa pari naulaa löysytettyä, levy murtuu ja sitä voi alkaa palastella. Onneksi levyjä ei ole naulattu keskeltä, vain reunoista ja onneksi levyt ovat suuria, niin ne on helppo irrottaa. Lastulevyn päällä ollut muovimatto ei ollut liimattu kiinni, joten sen sai palasteltua helposti mattoveitsellä pieniin osiin ja rullattua pois. Muovimatot ovat muuten olleet ne talon osat, jotka ovat haisseet eniten "mummolle". Olisiko niin, että kun 60 - 70-luvuilla, kun mummonmökkejä remontoitiin, lätkäistiin suurimpaan osaan taloja muovimatot vanhojen rossilattioiden päälle ja kun lattia ei enää hengittänyt, syntyi tuo ihana ummettunut  mummotuoksu.

  


Olohuoneen vanha lankkulattia onkin sitten mielenkiintoisen näköinen - ihmeellisiä parin sentin tilkepaloja, jotka eivät ole millään kiinni, lankkuja on höylätty päältä, lattia oli palasteltu täysin edellisen remontin yhteydessä. 
Osa lattialaudoista oli todella huonossa kunnossa, ne olivat hapertuneet täysin ja sorkkaraudalla vääntäessä laudat hajosivat pölyksi. 

     
Samoin edellisen remontin yhteydessä oli tehty aika mielenkiintoinen ratkaisu vanhojen eristepurujen hävittämiseksi. Purut oli vain tiputettu ryömintätilaan. Kun otimme villojen alla olleet pahvit pois ryömintätilasta tulvahti sienimetsän tuoksu sisälle. Erinäisiä sienikasvustoja oli siis havaittavissa muhimassa ryömintätilassa olevan ryönän seassa. Puruja oli paksuimmillaan ryömintätilassa n. 30 cm, lisäksi purujen seassa oli paljon edellisten remonttien purkujätettä - puolimätiä lautoja ja listoja ja seinäpahveja. Löysimme purujen seasta myös jäänteitä todella vanhoista tapeteista.

Tapettimuotia menneiltä ajoilta. Todella haurasta paperitapettia, punertavan sinisellä taustalla karmiininpunaisia kukkakuvioita ja raitoja.

    

Ryömintätilasta otetuista kuvista näkee hyvin vuosikymmeniä siellä muhineen ryönän määrän. Tuon massan kuivattamiseen ei kyllä pari tuuletusluukkua riitä. Toivottavasti tuon kaiken ryönän poiston jälkeen ilma kiertää ryömintätilassa paremmin, eikä sinne jää kosteutta muhimaan, kun ylimääräinen kuiva aihes on pois. Nythän avasimme noin puolet olohuoneen lattiasta ja siltä alueelta myös kaavimme ryömintätilan ryönät pois ja saimme tuolla aineksella täytettyä neljä 320 litran jätesäkkiä. Ryömintätilaan jäi varmaan toinen samanlainen satsi, jonka kimppuun pääsemme kunhan avaamme toisen puoliskon olohuoneen lattiasta.

Saimme tosiaan tällä kertaa olohuoneen lattiasta hieman yli puolet avattua ja ensi kerralla aloitamme nyt avatun osuuden kuntoonlaittoa, eli puolet olohuoneesta saa ilmansulkupaperit, ekovillat ja laudat ensi viikolla. Ah juu... tökin taas alimpia hirsiä puukolla ja onneksi ne eivät ole höttöisiä olohuoneen kohdalla, paikoitellen hirren pinnassa on pieni hapero kerros, johon puukko upposi ehkä sentin verran, mutta sen jälkeen terä tavoitti jo kovaa puuta. Ensi viikolla ajattelimme olla ensimmäistä kertaa yötä mökillä! Meno perjantaiaamuna ja paluu lauantai-iltana! Jännää!

1 kommentti:

  1. Onpa hieno tapetti, veikkaan että on 1910-1920-luvulta! Säästäkää palat jonnekin. Ja onhan tämä tuttu: http://tapetti.nba.fi? Laitoin itse sinne s-postia, että ovat kiinnostuneita meidän vanhoista palasista, mutta kukaan ei ole vaivautunut vastaamaan...

    Nää lattiaviritykset taitaa olla kaikkialla yhtä uskomattomia. Meillä toistaiseksi kuitenkin rossipohja on ollut kaikissa avatuissa paikoissa (3 huonetta tähän mennessä) hyvässä kunnossa. Ainakin yksi on huonossa kunnossa, se tiedetään siitä, kun alapuolella on sädesientä ja naapuri tiesi, että on ollut vesivahinkoja.

    a

    VastaaPoista