3.3.2013

Lattia!

Meillä on nyt lattia isommassa makuuhuoneessa!

Lauantaina oli taas remppapäivä ja ulkona oli rapsakka 22,5 asteen pakkanen, kun saavuimme Holjaan. Sisällä oli kuitenkin vain pari astetta pakkasta ja puolessa tunnissa lämpö nousi rakennuspuhaltimen avulla kymmeneen asteeseen. Onneksi aurinkokin avitti lämmitystehtävässä hieman.

Edelliskerralla saimme suuremman makuuhuoneen lattiasta paperoitua ja villoitettua puolet, nyt heti enimmäisenä laitoimme alapohjan pohjapaperit ja villat paikoilleen. Viimeksi lähtiessämme mökiltä, mietimme miten paljon hiiret tai muut ötökät mahtavat tehdä uusissa eristeissä tuhojaan, mutta papereihin tai villoihin ei oltu kosketukaan. Levitimme myös ilmansulkupaperin ja villojen väliin kanelia, sillä saimme hyvän vinkin, että hiiret eivät välitä kanelista. 

Tilkitisimme vielä hieman koolausten ja seinien välissä olevia suurempia rakoja pellavariveellä ennen päällimmäisen ilmansulkupaperin paikalleenlaittoa.

Pellavarivettä rakojen tilkkeenä

Ilmansulkupaperit ennen lattialautojen laittoa

Aivan sattumalta Rautiasta ostetut lattialaudat olivat täydellisen määrämittaisia makuuhuoneen lattiaan. Vain muutamasta laudasta piti pätkäistä pari senttiä pois hirsien epätasaisuuksien takia ja eipä nyt satavuotiaan talon muotojen voi oletaakaan olevan täysin suorassa kulmassa.
Ensimmäistä lautaa paikoilleensovittaessa tulikin yhtäkkinen blackout - uros- vai naaraspontti seinää kohti? Minulla oli jotenkin sellainen perskutina, että laudat olisi kätevintä naulata/ruuvata naarasponttiin, eli laitoimme urospontin seinää kohti, sillä lauta tuntui asettuvan lattiaan sopivimmin näin päin. Noh, kaikkihan meni loistavasti parin viimeisen laudan kiinnittämiseen asti, silloin huomasimme, että se naarasponttihan se olisi pitänyt olla seinää kohti aloittaessa ja kiinnitys tulee urospontin päältä. Noh, tästä viisastuneena, pienemmän makkarin lattia  tehdään sitten "oikein". Viimeisen kahden laudan kiinnitys jäi tällä kertaa vaiheeseen ja kiinnitysstrategia pitää miettiä ensi kertaa varten jo valmiiksi. Seinän ja viimeisen laudan väliin jää ärsyttävä 4-5 sentin rako ja siihen on pakko varmaankin halkaista yksi lattialauta, sillä tuollaista rakoa ei voi peittää kunnolla jalkalistallakaan.

Akkuporakone on ehdoton työväline, naulaamalla hommassa olisi mennyt ikuisuus!
Lattian paikoilleenlaitto on itseasiassa nopeaa puuhaa.
Pari harmittavaa rakoa lattiaan jäi, juuri oven eteen, sillä yksi lauta oli hieman kiero ja seuraava lauta ei sitten asettunut kunnolla kieroa lautaa vasten, mutta, ei tuo rako ollut milliä isompi. Mittasin muuten lattialautojen kosteuden ennen lattiaanlaittoa ja kosteus tuntui olevan 5% ja 8% välillä, joten kaiken järjen mukaan laudat ovat tarpeeksi kuivia, etteivät ne kutistu lattiassaollessaan kovinkaan paljoa.

Meillä on lattia!
Paluu mökille sitten taas ensi viikolla :-)

3 kommenttia:

 1. Jee! Vitsi te saatte projektia hyvin etenemään!

  a

  VastaaPoista
 2. Meilläkin yritetään avata lattia.mitä siis laitoitte lattiaan eristeeksi ja mistä sen ostitte?muuten onnittelut "uudesta"lattiasta!

  VastaaPoista
 3. Lattian eristeeksi tuli Ekovilla, jonka ostimme ihan Rautiasta. Ekovillaa on suositellut mm. Museovirastokin vanhojen talojen kunnostukseen. Ekovillan alle laitoimme verkkovahvistetun ilmansulkupaperin niiteillä kiinni alapohjan juoksuihin ja villan päälle, lautojen alle, ilmansulkupaperin koko lattian alalle ja nousemaan vielä n. 10 cm seinille. Tässä on hyvä kuvaus rossipohjan rakenteesta http://www.perinnemestari.fi/index.php?id=65&id2=75&id3=173

  VastaaPoista