7.7.2015

Kesäkeittiön kuulumiset

Kylläpäs aika menee nopeasti kun on paljon töitä. Meillä oli vieraita Israelista ja Saksasta ja pari viikkoa meni siinä, emmekä juuri kerinneet viettämään pidempiä aikoja mökillä. Kävimme toki aina katsastamassa paikkoja, kastelemassa kukat ja miettimässä mitä seuraavaksi, sekä viemässä seuraavien vaiheiden tarvikkeita mökille.

Nyt sitten kun vieraat lähtivät, niin pääsimme työn touhuun. Tänä viikonloppuna Ismo muurasi lauantaina grillin ja sunnuntaina sitten varsinaisen kesäkeittiön. Eli kuten tiedätte aikaisemmin tapahtuneesta - meidän piti purkaa keittiöstä vanha rautainen puuhella kun sitä ei muuten saanut ulos. Otimme siitä irti kaiken käyttökelpoisen. Tiilet hommasimme myös jo valmiiksi mökille, samaten betonit ja laastit. Edellisinä kertoina olin tuonut hiekkaa kesäkeittiön pohjalle. Kun se oli tampattu valmiiksi, Ismo valoi siihen päälle laatan. Nyt kun se oli muutaman viikon ollut paikallaan ja kuivunut niin oli aika ryhtyä toimiin.

Hellan muoto oli aika selkeä, sillä sen saneli teräskansi ja valurautaiset levyt, eli siitä tuli samankokoinen kuin vanha hella sisällä. Tulipesästä Ismo teki vähän isomman ja uunista taas vähän pienemmän kuin sisällä olleessa. Grillin muoto taas oli hetken hakusessa - emme halunneet ihan perinteistä. Ismo muotoili tiilistä mallia ja teimme arvioitamme kustakin muodosta. Lopulta päädyimme pyöreään grilliin. Sitä sitten Ismo rupesi muuraamaan. Grilliin käytimme uusia tiiliä ja hellaan taas tuli osittain vanhoja tulitiiliä ja -laattoja joita meillä oli.

Samalla kun Ismo teki grilliä - Kimmon maansiirtopalvelu oli taas vauhdissa, eli kaivoin hieman jo autopaikalle johtavaa käytävää, sekä viereen tulevaa ruusupenkin pohjaa. Mikäänhän ei ole niin varmaa kuin muutos - joten sekä ruusupenkki että autopaikan edustalla oleva patio saivat hieman uusia ajatuksia. Tästä sitten on hyvä jatkaa hommia.

Lisäksi hyviä uutisia kasvirintamalta. Ismon keväällä istuttamat ruusut ovat puhkeamassa kukkaan. Tänä viikonloppuna Rhapsody in Blue aukaisi kukkansa, Duchesse de Montebello, Jerikonruusu sekä Austinruusu a Whiter Shade of Pale ovat pian aukaisemassa omat nuppunsa. Alapihallamme on lisäksi ollut aivan jumalattoman vanha luumupöheikkö - naapurin vanha rouva sanoi että kyseessä on vanha keltaluumulajike. Kyseinen luumu on ollut tuossa ainakin 90 vuotta. Kun kaadoimme pari isoa jo kuollutta luumupuuta, löysimme niiden juuresta vielä vanhemmat kantojen jämät - ja vielä näiden vierestä löytyi vielä vanhemmat ja massiiviset kannot. No asiasta toiseen - kyseinen luumupöheikkö on kukkinut tosi kauniisti. Luimme että se vaatii siniluumun pölyttäjäkseen. Tontillamme ei sellaista ollut - ennen kuin pari vuotta sitten istutimme jokusen. Nyt on pölytys onnistunut ja vanhassa luumussa on jälleen kerran raakileita. Naapuri sanoi että näin ei ole ollut ainakaan pariin vuosikymmeneen. Kyseinen luumu lisäksi tekee valtavasti juuriversoja, eli jos jollakulla on tarvetta vanhalle keltaluumulajikkeelle, niin tervetuloa hakemaan :D Itse olen jo sijoitellut sitä muuallekin pihapiirissämme.
Rhapsody in BlueLisäksi yksi päärynöistämme - Pepi - joka kukki kauniisti keväällä on tehnyt ensimmäiset raakileensa. Samaten omenasadosta näyttää tulevat huomattavasti parempi kuin viime vuonna. Kirsikkasato taas ei ole yhtä hyvä, mutta kyllä niitäkin tulee.

Seuraavat suunnitelmat: Itse jatkan kaivamista ja autopaikan valmistelemista, sekä maansiirtämistä. Saunana tausta on monttuinen, joten tasoitan ja nostan maata jonkin verran. Ismon seuraava urakka on grillin sekä hellan rappaaminen.

1 kommentti:

  1. Mä palaan luumuihin joskus. Nyt tänä kesänä ei pysty eikä kykene.

    VastaaPoista