25.12.2014

Rauhoittumisen aikaa

Edellisestä käynnistä mökillä onkin tovi ja edistystä ei ole tapahtunut lokakuun jälkeen. Päätimme kuitenkin että mikäli joulu ei näytä olevan ihan kamalan kylmä niin yrittäisimme yöpyä mökillä jouluna. Aloitimme lomamme jo edellisellä viikolla ja perjantaina pakkasimme auton kissoilla ja ruoalla ja ajoimme Holjaan. Jännitti vähän siellä yöpyminen, sillä edellisen kerran kun yritimme yöpyä siellä talvella oli kaksi vuotta sitten itsenäisyyspäivänä. Saimme silloinkin mökin kyllä tunnissa lämpimäksi, mutta yritys yöpyä jäi kun yritin pestä lattioita ja moppi jäätyi samantien lattiaan kiinni. Arvannette miksi jännitti. Toisaalta me ostimme kaksi tehokasta sähköpatteria sinne ja luotimme niiden voimaan. Mennessämme lunta oli juuri sen verran että maa oli valkoinen.

Siinä sitten illalla lämmitimme liettä ja pistimme patterit täysille ja vielä puhalluksen päälle. Illan aikana siellä lämpenikin mukavaan 20 asteeseen. Lattiat kuitenkin tuntuivat todella kylmiltä ja myöskin ikkunoista ja seinistä hohkasi kylmyyttä sisälle. Menimme nukkumaan ja kahden peiton sekä patterin voimalla selvisimme hyvinkin yöstä. Seuraavana päivänä sitten Ismo lähti käymään kotonaan ja minä jäin tekemään joulusiivousta ja lämmittämään taloa. Loppujen lopuksi talo lämpeni todella nopeasti ja jopa lattiat rupesivat tuntumaan lämpimiltä. Lisäksi patterit saivan olla suuren osan päivästä pois päältä ja lopunkin aikaa vain kolmasosalla tehostaan.

No Ismo tuli ja toi kinkun ja laatikot tullessaan. Vähän jännitimme miten kinkun paiston käy, sillä meillähän on siellä vain pieni kahdella levyllä oleva pöytämallinen liesi/uuni sekä se vanha rautainen puuliesi, jonka uunia emme ole koskaan koittaneet. Vähän aikaa jännitettyämme ja puuta lisättyämme laitoimme kinkun uuniin, sillä se tuntui juuri sopivan lämpimältä. Onneksi oli pieni kinkku, joten ei tarvinnut koko yötä valvoa vieressä. Lisäilimme puita sopivin väliajoin ja talon lämpötila nousi nousemistaan. Lopulta kun kinkku rupesi näyttämään kypsältä niin keittiössä oli 30 astetta lämmintä ja muissakin huoneissa 25 astetta.




Aattona kävimme viemässä naapureille perinteiset joulutervehdyksemme ja sen jälkeen kävimme autoajelulla Haltianselän ympäri. Tämä on ollut suunnitelmissa pitkään, mutta nyt oli hyvä aika toteuttaa se. Kyseinen reitti oli todella kaunis 8 kilometrin matka, ja päätimme että kesällä teemme sen pyörällä ja/tai kävellen pariinkin kertaan.

Päätimme jatkaa Helsingissä ollutta perinnettämme, eli jouluaattona syömme myöhäisen joululounaan, jonka jälkeen lähdemme kävelemään hautausmaalle sytyttämään kynttilöitä. Aattona sitten rupesi satamaan kunnolla lunta ja kun lähdimme illan hämärtyessä kohti Luopioisten hautausmaata lunta satoi vaakatasossa. Holjasta keskustaan on kiva 3,4 kilometrin matka. Lumisateessa matkanteko oli kuitenkin hieman haastavaa, ja muistutimme aika ajoin lumiukkoja ja keli todellakin oli pirtsakka. Lisäksi maantiellä ei ole kevyen liikenteen väylää vaan joutuu kävelemään pientareella ja aattoiltana tuntui liikennettä olevan aika runsaasti.

No lopulta kaksi lumiukkoa pääsi Luopioisten kauniin kirkon luokse ja hautausmaalle. Kirkkohan on rakennettu 1812 aikaisemmin poltetun kirkon paikalle. Kyseisellä paikallahan on ollut kirkko aina 1690-luvulta alkaen.

Tehtyämme melkein kahdeksan kilometrin jouluaattokävelyn posket punoittivat ja oli aika lämmittää joulusauna - onneksi olimme ottaneet kotapataan ja saaviin vettä, sillä pihakaivon vesiputki oli mennyt jäähän ja letkusta ei tullut pisaraakaan. Onneksi illalla satanutta lunta sulattamalla sai hieman viilennettyä kiehuvaa kotapadan vettä.




Joulupäivä valkeni kirpeässä 17-asteen pakkasessa. Talossamme kuitenkin oli edelleenkin 20 astetta lämmintä vaikka vain patterit olivat todella vähällä lämmöllä. Näköjään vanha hirsi ja yhtä vanha tiilimuuri pitävät hyvin lämpöä sisällä. Suunnitelmatkin seuraavan kerran käyntiä varten alkoivat selkeytymään, eli rupeamme laittamaan makuuhuoneisiin enää puuttuvia listoituksia. Sen jälkeen ne ovat sähköjä vaille valmiita. Lisäksi saunan remonttia suunnittelimme, mutta se ei ole tämän kesän asia, joten siitäkin varmaan enemmän tuonnempana.





1 kommentti:

  1. Hyvää joulunjatkoa kinkunpaistolla lämmitetyssä talossa! Niinhän se on, että kun talon saa ensin lämpenemään, kyllä se lämpö sitten pysyy.

    VastaaPoista