10.6.2013

Tuhisevat illallisvieraat

Perjantaina pitkän työpäivän päätteeksi ajoimme taas kohti Holjaa Smurffi täynnä kasveja, ruohonleikkuri, sekä viikonlopun ruoat. Löysimme viikolla edullisia päärynä- ja omenapuun taimia. Lisäksi mukaan tarttui pensaskirsikoita ja luumu - ihan niinkuin niitä ei olisi jo Holjassa  ennestäänkin :-D Päästyämme mökille illalla olimme todella väsyneitä ja emme oikein jaksaneet ruveta tekemään mitään erikoista, lämmitimme vain saunan ja nautimme olostamme maaseudun rauhassa raskaan työviikon päätteeksi, suunnitellen jo viikonloppua. Siinä sitten kun kävin isommassa makkarissa hakemassa jotakin, huomasin ulkona liikettä!!! Maassa mönki kaksi siiliä. Ismohan oli jo nokisutaria odotellessaan nähnyt toisen niistä saunan takana. Annoimme siilille kissanruokaa, olimmehan lukeneet, että sitä siilille saa antaa. Isompikokoinen viipelsikin kovaa kyytiä syömään ja näköjään nautti ruokailuhetkestään.

Holjan eläintarhan uusin asukki ruokailemassa
Lauantaina heräsimme varhain lintujen lauluun. Ismo rupesi valmistautumaan sukulaisensa hautajaisiin ja minä sitten suunnittelemaan mitä tekisin - sisällä oli siivottavaa, kun tänä tulevana viikonloppuna siskoni perhe valloittaa mökkimme ensimmäistä kertaa ja emme kehdanneet päästää heitä paikkaan, jossa oli hirveästi pölyä ja remonttikamaa pitkin poikin. Ismon lähdettyä aloitin siivoamisurakan. Ensimmäisenä lattioiden imurointi ja peseminen. Tämän jälkeen kaiken rymsteeraaminen ja tavaroiden paikoilleen laittaminen. Siinä sitten vierähtikin tunti jos toinenkin ja oli jo puolipäivä ennenkuin tajusin että en ole syönyt mitään ja kohta kaden tätini piti tulla ja tuoda mummoni katsomaan mökkiämme. Lisäksi aloittelin jo ulkona hommia istuttamalla mukana tulleet puut paikoilleen, jotka olimme katsoneet jo ennalta. Siinä sitten kun olimme juoneet kahvit vieraiden kera siirryimme ulos. Tätieni auttaessa sain edellisiltä kerroilta kukkapenkin tieltä nostetut turvepaakut kuljetettua pois. Lisäksi he viikatoivat pihalla nopeasti kasvanutta heinää. Ismon tultua takaisin teimme vielä hieman sisä- ja pihahommia. Saunoimme ja myös grillasimme makkaraa ulkona.

Sunnuntaina päivä alkoi saunan pesulla. Ei kuin juuriharja ja mäntysuopaa käteen ja kuuraamaan. Tuli puhdasta ja hämähäkinseitit saivat kyytiä. Tämän jälkeen vein kaikki talon alta löytämämme astiat keittiöön ja pesin ne puhtaaksi. Ismohan möyri talon ryömintätilassa laittamassa olohuoneen lattian alle pönkkää, ettei lattia notkuisi niin pahasti. Pönkän paikka osoittautui oikeaksi arkeologiseksi kaivaukseksi! Löydöissä oli mm. muutama savinen ruukku, joissa oli leima Tyrvään Keramiikka. Kyseinen firma on toiminut Sastamalassa ja lopettanut toimintansa jo 1950-luvulla. Lisäksi löytyi kauniisti koristeltu savinen kulho. Myös löytyi pullo jossa oli merkillinen leima Apteekkarien KVT Oy. Onneksi google tiesi kertoa että kyseessä on aikoinaan Helsingissä toiminut 1850-luvulla perustettu Apteekkarien kivennäisvesitehdas. Google tiesi myös kertoa että kyseistä vanhaa tehdasta ollaan saneeraamassa asunnoiksi. Parin isomman asunnon pohjat olivat sen verran mielenkiintoisia että takaraivoon jäi idea elämään, jos muuttaisi sinne asumaan - saa nyt nähdä :D


Laakea savinen kukkaruukku, jossa kaunis koristelu
Apteekkarien kivennäisvesitehtaan lasipullo
Lisäksi löydöissä oli muutama vanha Riihimäen ja Karhulan lasipullo, jotka oli helppo tunnistaa pohjan leimoista. Lisäksi löytyi vanha Arabian kuppi, joka on todennäköisesti ollut Taavan käytössä leimasta päätellen. Ja lisäksi löytyi Luopioisten apteekista ostettu parafiiniöljypullo, jossa vielä oli ehtaa tavaraa sisällä. Lisäksi oli mukana vanhoja lääkepulloja ja -purkkeja. 


Taavan kuppi
Vanha parafiiniöljypullo


Onneksi alapohjan pönkittäminen auttoi ja lattia ei notku enää niin paljon, mutta ainakin vielä kerran Ismon kuitenkin pitää sukeltaa alapohjaan tukemaan lattiaa toisestakin päästä. Ismon ollessa alapohjassa vein viimeiset tiilet tien vierestä odottamaan kukkapenkkien rakentamista. Siinä sitten huomasin että Holjan eläintarhamme asukkeja ovat myös sisiliskot. Ne paistattelivat päivää romupuiden päällä. Viimeisenä asiana sitten vielä siivosimme paikat tämän viikonlopun vieraita varten.


Sisiliskot
Ensi viikolla emme sitten pääsekään Holjaan, joten saatte myös hengähdystaukoa lukemisesta :D Tähän kuntoon nyt mökki sitten jäi.


Pikkumakkarin nurkka
Vieraita odottava makuuhuone
Tässä vielä vertailun vuoksi "before" -kuva pikkumakkarista :-)

1 kommentti:

  1. Olette reippaita! Ja mäkin kurkkasin ne asunnot, hienoja!

    VastaaPoista