28.2.2015

Tulkoon valo!

Sähkömies sanoi: "Tulkoon valo", ja valo tuli, ja sähkömies näki että se oli hyvä. Tämä ilta on mennyt kyllä melkoisen hartaassa hurmostilassa. Sitä tosin on edeltänyt muutama päivä työtä.

Kuten jo edellisessä blokkauksessa kerroimme, niin meille oli ilmestynyt uusi sähkötaulu. Tämä tarkoitti että keskiviikkona töiden jälkeen me keräsimme kimpsut ja kampsut ja lähdimme mökille - tai no - minä lähdin, sillä otin pari päivää vapaata. Ismo lähti viemään minua, sillä ostimme jenkkikaapin mökille ja se ei mahtunut omaan autoomme, joten meidän oli vuokrattava pakettiauto. Sähkömiehen kanssa kun oli sovittu että hän tulee aamulla seitsemältä aloittelemaan töitään. Oli melkoinen elämys nähdä uusi sähkötaulu vanhan kohdalla.

Yö meni hytisten - emme olleet käyneet mökillä kahteen viikkoon, joten lämmittäminen kesti hieman. Aamulla pääsimme aloittamaan työt ajallaan. Sähkömiehen kanssa oli sovittu että hän tekee työtään ja minä siirrän huonekalut paikasta toiseen, jotta hänellä on esteettömät työmahdollisuudet. Hän etenikin rivakasti ja torstain aikana hän oli tehnyt molempien makkarien sekä puolet olohuoneen sähköistä. Hänen lähdettyään pääsin sitten suorittamaan makkareihin loppusiivousta. Ilta meni makkarien valoja ihastellessa :D Perjantaina sitten jatkoimme hommia ja sähkömies sai tehtyä loput olohuoneesta ja keittiön. Oli kyllä mahtavaa todeta, että kaikissa huoneissa on pistokkeet ja valot syttyvät katkaisimesta. Enää ei tarvitse miettiä johtoratkaisuja ja sitä, että minkä laitteen otan pois jatkojohdosta kun haluan käyttää toista laitetta.

Torstain aikana olin siirtänyt kaikista huoneista huonekalut pois tieltä, joten mietin perjantaina että mitäköhän tekisin kun on luppoaikaa. Seuraavana vuorossa on joka tapauksessa eteisen remontti, joten tyhjensin sen tavaroista ja aloin purkamaan seiniä ja kattoa. Tiesimme että alla on hirsiseinä, mutta kuntoa emme tienneet. Oli mahtava todeta, että hirret olivat täydellisessä kunnossa. Sieltä löytyi kaksi muinaista graffittia. Nimikirjaimet KV ja TI oli kaiverrettu hirsiseinään, joka ei ainakaan 50-luvun jälkeen ole nähnyt päivänvaloa - mahdollisesti ei aikaisemminkaan. Keskustelimme, kuinka kiva olisi tietää keitä kyseiset henkilöt ovat olleet. Toinenkin ihmetyksen aihe löytyi. Pinkopahviin joka oli hirsien ja panelin välissä oli joku tehnyt laskutoimituksia. Erityisesti yksi herätti huomiomme. Kun lasketaan yhteen 13, 13 ja 10 niin mikä on loppusumma? Joku oli laskenut ja saanut tulokseksi 46. Nyt eteinen on purettu ja pääsemme miettimään mistä lähdemme sitä rakentamaan uudelleen.

Antiikkiset graffitit. Kukakohan on KV?
Ismo tuli perjantai-iltana mökille ja ilta meni kattolamppuja kiinni laittaessa ja niitä ihaillessa. Lisäksi teimme suunnitelmia lauantaita varten. Mietimme jaksaako Ismo tehdä mitään, kun on ollut vähän flunssainen. Lauantaina kuitenkin hänellä oli parempi olo hyvin nukutun yön jälkeen ja hän aloitti repimällä keittiön suljetun ikkunan edestä olevat laudat pois. Niiden alta paljastui paksut pinkopahvit ja näiden alla taas oli kuivat purut. Nämä poistettuamme totesimme että ei kun moottorisaha käyntiin ja sahaamaan ikkuna-aukkoa. Sen jälkeen vain mallaamaan ikkunaa paikalleen, laittamaan kiiloja reunuksiin ja täyttämään kaikki raot pellavariveellä. Sitten vain listoituksen pariin. Ismo omaan totuttuun tapaan työskenteli tehokkaasti ja pienet yksityiskohdat huomioiden. Minä sillä välin esitapetoin sängyn päädyn levyt, jotta ensi viikonloppuna pääsen laittamaan lopullisen tapetin.

Kuudessakymmenessä vuodessa purut olivat painuneet kymmenisen senttiä
Purujen seassa oli ruohoa, ohranvihneitä ja vaikka mitä muuta roskaa 
Vähän jo päivä pilkottaa läpi poranrei'istä.
Ikkunan sovitusta
Jei..... Nyt meillä on ikkuna paikoillaan!
Ensi viikonloppuna sitten laitamme tiskipöydän viemäreineen paikoilleen ja viimeistelemme keittiötä.

Tästä on hyvä jatkaa Paavalin neuvoa seuraten. Hän kirjoitti kirjeessään efesolaisille: Eläkää valon lapsina! Ainakin mummonmökissä tulee olemaan valoa pitkään eteenpäin.


18.2.2015

Suunnitelmien muutos

Suunnitelmien muutos! Eli taas kaikki meni uusiksi. Tänään sähkömies ilmoitti että meillä on uusi sähkötaulu. Se tarkoittaa, että meikäläinen ottaa muutaman päivän lomaa ja lähtee ensi viikolla mökille työnjohtajaksi - eli siivoamaan ja olemaan sähkömiesten tiellä :D. Siinä meneekin sitten rattoisasti pari päivää "lomaillessa". Olisi kiva päästä mökille jo nyt, mutta yritetään malttaa odottaa ensi viikkoon. Sitä mukaa kuin sähkömiehet pääsevät eteenpäin sähköjen laitossa, pitää siirtää huonekalut paikasta A paikkaan B, C, D..... ja sitten siivota ja takaisin. Se jäänee mun hommaksi. Ihmettelen vain miten me totutaan siihen ettei joka askeleella kompastu johtoon!

Lisäksi tänään heräsimme todellisuuteen että kevät tuleekin nopeammin kuin pian ja rupesimme ihan oikeasti suunnittelemaan terassia. Pikaisella laskelmalla siihen menee lähemmäs 100 metriä terassilautaa + tukipalkit päälle. Tämän lisäksi suunnittelimme terassille pergolakatoksen, joka pitää muistaa ottaa laskuihin mukaan. Mietimme lisäksi mahdollisuutta rakentaa lasi/muoviseinät terassille - tosin siirrettävät, eli kesät seinät olisivat ilman "ikkunoita" ja talvisin laitettaisiin pleksit ajamaan ikkunoiden asiaa. Terassin lisäksi pitää hommata puutavaraa tulevaa kesähuonetta varten, minkä ajattelimme sijoittaa nykyiseen liiteriin - terassilattia nykyisen maalattian tilalle, sinne meneekin lautaa varmaan se 200 metriä. 

Meikäläisen suihkulähde sai myös hautaamistuomion, eli se kuoppa jonka olen jo kaivanut ei tulekaan toimimaan suihkulähdealtaana. Olemme jo aikaisemmin puhuneet, että kesäkeittiön ympärille teemme ojan. No se oja tulee nyt sitten olemaan lammikko. Jo kaivetusta lammikosta tulee ruusutarha, eli sinne monttuun laitetaan erinäinen määrä ruusumultaa ja ruusupuskia. Mä haluaisin David Austin ruusuja, mutta en tiedä menestyvätkö meidän ilmastossamme. Niin, ja tietysti kesäkeittiön pergolakatokseen pitää hommata puutavara samalla.

Vessa pistetään kasaan keväällä ja sisällä ollut kuiva-c siirretään sinne. Huussitarpeethan ovat olleet jo valmiina viime keväästä asti, mutta sopivaa huussinkasausinspiraatiota ei löytynyt viime kesänä. Pitkään mietimme mites miesten pikkutarpeet hoidetaan. Tähän astihan se on hoitunut liiterin takana, mutta se ei ole ollut kestävä ratkaisu, kun naapureita pitää kytätä jatkuvasti. No löysin netistä halvalla vanhan Arabian pisuaarin ja kysäisin Ismolta olisko tossa idea. Innostui, ja eilen pisuaari tuli meille, eli kenenkään ei tarvitse käydä puskassa - joita muuten ei kohta enää ole paljoa mökillämme :P Pissipaikka tulee vessan viereen omaan katokseensa - meillä pissataan vain porsliinille!

Vanha Arabian pisuaari

14.2.2015

Keittiötöitä

Tänään vietimme jälleen yhden työntäyteisen päivän mökillä. Valoisa aika on lisääntynyt huimasti sitten joulusta, jolloin kolmelta iltapäivällä oli jo hämärää ja aamulla puoli kymmenen maissa alkoi vasta aamu sarastaa. Nyt mökillä näkee tehdä ilman valoja hyvinkin täyden työpäivän mittaisen työrupeaman aamukahdeksasta iltaviiteen.

Kävimme alkuviikolla tekemässä hieman tarvikeostoksia, bongasimme tori.fi sivustolta täydellisenkokoisen tiskialtaan edukkaasti. Tiskialtaan lisäksi tarvitsimme lisää listoja ja myöskin kävimme ostamassa keittiöön uuden ikkunan Hämeenlinnan Ylijäämävarastosta. Samalla matkaan tuli mukaan kaksi pöytälevyä työpöytää/tiskipöytää varten. Ylijäämävarasto on aivan loistava paikka pienen budjetin remontointiin!

Tänään aloitimme keittiön siivouksella ja sen jälkeen listoituksella. Olimme todella nopeita ja saimme listat laitettua aamupäivän aikana lattioihin, oviin, ikkunaan, sekä kattoonkin. Lisäksi saimme välilistat paikoilleen puoleen väliin seinää tapetoidun osan yläreunaan. Listoituksen jälkeen tuntui, että keittiön vihreä tapetti tuli todellakin edukseen. Arvatkaas muuten mitä oli käytetty keittiössä seinän tilkkeenä? Siellä oli 50-luvun aamulehtiä, eli ne ovat ajalta kun edellisen kerran taloa on rempattu 60 vuotta sitten.

50-luvun sanomalehtiä ovenkarmin tilkkeenä
Reunalistaa
Arvatkaas muuten mistä teimme tiskipöydän taustan? Mökissä oli kaksi kaappia, joissa oli 70-luvun retrot oranssit ovet. Kun purimme kaapit, veimme rungot ovineen liiteriin. Sieltä sitten kaivoimme ovet esiin ja niistä tuli aivan loistava tiskipöydän tausta! Sopii todella hyvin keittiön vihreään tapettiin. Eli, mitä tästä taas opimme? Älä heitä mitään menemään - sitä saattaa joskus tarvita.

Retrokeittiön väritystä. Kaapin ovi toimii hyvänä tiskipöydän takusena :D
Kaiken tämän jälkeen rupesimme mallaamaan työ/tiskipöytää paikalleen. Arvatkaas mikä tuli siihen rungoksi? Edellisessä asunnossamme oli lasitettu parveke ja sinne olimme ostaneet joskus Ikeasta varastohyllyn. Katkaisimme hyllyn keskeltä kahtia, jolloin saimme kaksi hyllykköä, jotka ovat täydellisen korkuisia ja levyisiä.

Kokeillaan pöytälevyä runkojen päälle
Nyt on keittiö siinä pisteessä, että sähkömiehet voivat laittaa keittiönkin kuntoon sähköjen osalta. Seuraavalla kerralla, kun menemme mökille parin viikon päästä niin edessä on ikkunan laitto tiskipöydän taakse vanhaan ikkuna-aukkoon ja tiskipöydän levyyn altaan kohdan sahaaminen ja pöydän kiinnittäminen hyllyrunkoihin. Sitten pääsee laittamaan tavaroita paikoilleen.

8.2.2015

Sähkötöitä tiedossa

Jahas, nyt se sitten myrkyn lykkäsi. Paikallinen sähköurakoitsija kävi eilen katsastamassa mitä pitää tehdä. Annoimme hänelle vapaat kädet tehdä sähköhommat omien alustavien suunnitelmiemme mukaan - hän antoikin erittäin hyviä neuvoja ja vinkkejä miten hän tekisi - ja tulee tekemään. Tämä taas tarkoittaa meille hieman kiirusta lähipäiviksi ja -viikoiksi.

Hän lupasi soittaa paikalliselle sähköyhtiölle, jotta tulevat katkaisemaan kaikki sähköt mökistä, jonka jälkeen pääsevät vaihtamaan sähkötaulun ja -mittarin. Tämä tarkoittaa seuraavaa: Minä päivänä hyvänsä tulee puhelinsoitto että meillä on uusi sähkötaulu :D. Tämän jälkeen ruvetaan vetämään sähköjä alkaen makkareista ja olkkarista. Sähkökeskus kuitenkin sijaitsee keittiössä, ja jotta saisimme keittiön sähköt laitatettua samaan aikaan, niin siellä pitää tehdä vielä muutamia hommia.

Tulevalla viikolla yritämme löytää jostakin ikkunan keittön peräseinälle. Lisäksi hakusessa on pöytätaso ja tiskipöytä. Keittiön lattiat pitää listoittaa ja välilistat laittaa. Katon listoituksestahan tulee palapeli, sillä sinne jää osittain talon alkuperäistä listoitusta jonka löysimme kaapin takaa. Lisäksi 50-luvun listoitusta jää parille seinälle. Näiden kahden aikakauden listojen väliin jää muutamia koloja, jotka täytämme 2000-luvun listoituksella. 

Suljettu keittiön ikkuna, joka olisi tarkoitus aukaista
Ensi viikonloppuna sitten heräämme ennen kukonlaulua ja suuntaamme kohti mökkiä. Ensimmäisenä minä alan tyhjentämään keittiötä, samalla kun Ismo rupeaa mittailemaan ja sahailemaan listoja. Listojen paikoilleen nakuttelu on seuraavana. Sen jälkeen tarkoitus olisi yrittää sahata seinään aukko,jotta pääsemme sovittelemaan ikkunaa. Jos kaikki menee hyvin, ja meillä on sähköä, niin yövymme mökillä ja sunnuntaina pääsemme katsomaan tiskipöydän, pöytätason jne. paikkoja. Osittainhan käytämme vanhoja kaapistoja ja osittain rakennamme itse uusia. Sitten kaiken pitäisi olla siinä mallissa että myös keittiöön voidaan vetää sähköt.

Vanhat Iskun keittiökaapit.
Eli nyt otammekin taas aimo harppauksen eteenpäin remontissamme kun saamme nopealla aikataululla tehtyä sähköt jne. Tämän jälkeen pääsemme sitten eteisen kimppuun. Sähköremontti on tarkoitus tehdä kahdessa erässä, eli nyt talon pääsähköt ja eteisen valmistuttua, eteisen ja pihan sekä saunarakennuksen sähköt.


1.2.2015

Lisää listoja...

Jei, meillä on listat! Tänään saatiin olkkari listoitettua, joten ensi viikonlopulle jää sitten ikkunoiden listoitus. Sen jälkeen ovatkin molemmat makkarit ja olohuone valmiita.

Lisäksi ensi viikonlopulle on varattu sähkömieheltä audienssiaika, katsotaan mitä pitää tehdä, että saadaan mummonmökin sähköt tälle vuosituhannelle. Toivottavasti saisi samantien hoidettua sähköt niin että saisi sähköä, kun ajattelin mennä mökille muutamaksi päiväksi jossakin vaiheessa purkamaan eteistä. No joka tapauksessa nyt teetämme kaikki sisäpuolen sähkötyöt, ja keväällä sitten laitatamme pihan sähköt ja porakaivon pumpun kuntoon.

Ismolla tuli idea jota tulemme toteuttamaan eteisessä. Meillähän on tapetteina vihreätä ja pinkkiä (faded salmon!!!!) makkareissa. Näitä värejä tulemme sisällyttämään eteisen värimaailmassa. 

Pikkuhiljaa myöskin kaikki tavarat ovat löytäneet paikkansa. Oma makkarimme on jo sisustettu sillain kuin sen haluammekin. Pieni makkari ja olohuone vielä vähän elävät, eli tavaraa siirrellään paikasta A paikkaan B Ismon suureksi kauhuksi. Aina kun on jotakin laitettu varmaan talteen mun jäljiltä, joita sitten ei kuitenkaan löydy mistään.

Tällä kertaa emme ottaneet kuvia, mutta ehkä ensi viikolla voisi muutaman räpsiä. Ai niin, ja Holjassakin oli tullut lunta. On se hyvä kun on tehty käytävät kuntoon ja kunnolla. On kivempi tehdä lumitöitä kun on tasainen ja mukava alusta. Tosin kaikki lumi on mennyt kukkapenkkiin. Luulisi viinien ja magnolioiden sekä hortensioiden selviävän lumen alla.