24.3.2013

Jos sienimetsään haluat mennä nyt...

Tällä viikolla remppapäivä olikin poikkeuksellisesti perjantai! Holjan kylätien tiehoitokunnan kokous oli nimittäin perjantai-iltana ja emme pelkästään sen takia olisi halunneet lähteä ajamaan 160 km suuntaansa, joten otimme perjantain vapaaksi ja puuhastelimme kokonaisen työpäivän ajan mökillä.

Tällä kertaa jatkoimme olohuoneen lattian purkua. Helppoa kuin heinänteko, noin suunnilleen siis. Kenen idea on ollut lyödä ne lastulevyt kolmen tuuman nauloilla kiinni?!?! Lastulevyjä on pirun tuskallista repiä irti lankuista, onneksi kun levyn alle saa kerran sorkkaraudan kunnolla ja saa pari naulaa löysytettyä, levy murtuu ja sitä voi alkaa palastella. Onneksi levyjä ei ole naulattu keskeltä, vain reunoista ja onneksi levyt ovat suuria, niin ne on helppo irrottaa. Lastulevyn päällä ollut muovimatto ei ollut liimattu kiinni, joten sen sai palasteltua helposti mattoveitsellä pieniin osiin ja rullattua pois. Muovimatot ovat muuten olleet ne talon osat, jotka ovat haisseet eniten "mummolle". Olisiko niin, että kun 60 - 70-luvuilla, kun mummonmökkejä remontoitiin, lätkäistiin suurimpaan osaan taloja muovimatot vanhojen rossilattioiden päälle ja kun lattia ei enää hengittänyt, syntyi tuo ihana ummettunut  mummotuoksu.

  


Olohuoneen vanha lankkulattia onkin sitten mielenkiintoisen näköinen - ihmeellisiä parin sentin tilkepaloja, jotka eivät ole millään kiinni, lankkuja on höylätty päältä, lattia oli palasteltu täysin edellisen remontin yhteydessä. 
Osa lattialaudoista oli todella huonossa kunnossa, ne olivat hapertuneet täysin ja sorkkaraudalla vääntäessä laudat hajosivat pölyksi. 

     
Samoin edellisen remontin yhteydessä oli tehty aika mielenkiintoinen ratkaisu vanhojen eristepurujen hävittämiseksi. Purut oli vain tiputettu ryömintätilaan. Kun otimme villojen alla olleet pahvit pois ryömintätilasta tulvahti sienimetsän tuoksu sisälle. Erinäisiä sienikasvustoja oli siis havaittavissa muhimassa ryömintätilassa olevan ryönän seassa. Puruja oli paksuimmillaan ryömintätilassa n. 30 cm, lisäksi purujen seassa oli paljon edellisten remonttien purkujätettä - puolimätiä lautoja ja listoja ja seinäpahveja. Löysimme purujen seasta myös jäänteitä todella vanhoista tapeteista.

Tapettimuotia menneiltä ajoilta. Todella haurasta paperitapettia, punertavan sinisellä taustalla karmiininpunaisia kukkakuvioita ja raitoja.

    

Ryömintätilasta otetuista kuvista näkee hyvin vuosikymmeniä siellä muhineen ryönän määrän. Tuon massan kuivattamiseen ei kyllä pari tuuletusluukkua riitä. Toivottavasti tuon kaiken ryönän poiston jälkeen ilma kiertää ryömintätilassa paremmin, eikä sinne jää kosteutta muhimaan, kun ylimääräinen kuiva aihes on pois. Nythän avasimme noin puolet olohuoneen lattiasta ja siltä alueelta myös kaavimme ryömintätilan ryönät pois ja saimme tuolla aineksella täytettyä neljä 320 litran jätesäkkiä. Ryömintätilaan jäi varmaan toinen samanlainen satsi, jonka kimppuun pääsemme kunhan avaamme toisen puoliskon olohuoneen lattiasta.

Saimme tosiaan tällä kertaa olohuoneen lattiasta hieman yli puolet avattua ja ensi kerralla aloitamme nyt avatun osuuden kuntoonlaittoa, eli puolet olohuoneesta saa ilmansulkupaperit, ekovillat ja laudat ensi viikolla. Ah juu... tökin taas alimpia hirsiä puukolla ja onneksi ne eivät ole höttöisiä olohuoneen kohdalla, paikoitellen hirren pinnassa on pieni hapero kerros, johon puukko upposi ehkä sentin verran, mutta sen jälkeen terä tavoitti jo kovaa puuta. Ensi viikolla ajattelimme olla ensimmäistä kertaa yötä mökillä! Meno perjantaiaamuna ja paluu lauantai-iltana! Jännää!

16.3.2013

Auringonpaistetta ja vanhoja graffitteja

Lauantaipäivä valkeni kylmänä mutta sitäkin kauniimpana kun jälleen käänsimme Minin nokan kohti Holjaa. Mökillä meitä odotti melkein 20 asteen pakkanen ja jääpuikot kimmelsivät komeasti aamuauringossa. Nopeasti kuitenkin aurinko rupesi lämmittämään ja vesi alkoi tippumaan räystäiltä. Mökki myös lämpeni ja aloitimme päivän työt. Ismo otti heti aluksi urakakseen laittaa se vihoviimeinen lauta makuuhuoneeseen. Haaste oli hirren muoto, joten sahattuaan laudan halki, Ismon piti viellä vuolla lauta puukolla sopivaksi. Loppujen lopuksi viimeinen lattialauta meni sitten ihan täydellisesti paikalleen.

Ennen urakan aloittamista otettu kuva
Minä aloitin puolestani olohuoneen lattian purkamisen. Tässä kuva ennen purkamisen aloittamista. Edellisellä kerralla olin jo poistanut kattolevyt ja seinistä tapetit ja pinkopahvit sekä seinälevyt.

Olohuoneen lattia on auki!!!
No pari tuntia uurastettua sain kuin sainkin lattian auki ja pääsimme katsomaan alimmaisia hirsikerroksia. Oli todella helpotus huomata että tällä puolella taloa myös alimmaiset hirret ovat hyvässä kunnossa, mikä helpottaa suunnattomasti remontin etenemistä.

Hauskana pienenä lisäpiirteenä olemme huomanneet, että talon vanhoja hirsiä on käytetty muistiinpano- ja piirustusvälineinä. Seinistä on löytynyt jos jonkinlaista merkintää.



Seuraava meno mökille tapahtuukin perjantaina, sillä silloin on kyläkokous, jonne olemme luvanneet mennä paikalle. Ensi viikon tavoitteena on saada koko olohuoneen lattia purettua ja pääsiäisenä toivottavasti pääsemme jo laittamaan uutta lattiaa myös olohuoneeseen. Kaikkein kamalinta on lastulevyjen poistaminen lattiasta. Niiden kiinnityksessä kun ei ole nauloja säästelty joten ne ovat todella tiukkaan lattiassa kiinni, mutta eiköhän ne siitä sorkkaraudalla lähde.

13.3.2013

Sitruunaa ja kuparia

Pihavarastosta löytyi pari tällaista vatia, joista ajattelimme heti että lienevät kuparia. No kannoimme ne Helsinkiin ja päätimme puhdistaa ne ja katsoa mitä niistä tulee. Vanhanajan ohje osoittautui aivan loistavaksi, eli 1 osa sitruunaa ja 3 osaa suolaa. Siinä sitten hinkkaamaan ja puhtaaksihan noi tulivat.

Tässä on kuva kuparisesta vadista ennen puhdistusta. 

Tässä taas sama vati puhdistuksen jälkeen.

Meille on Holjaan menossa kuparisia kahvipannuja, kakkuvuokia, kynttilänjalkoja sun muuta tavaraa ja näistä tulee aivan upea lisä tähän kokonaisuuteen.

Tänä viikonloppuna emme menekään mökille, sillä on kaikkea muuta tekemistä, mutta sitten viikon päästä taas pääsemme ja tällä kertaa olohuoneen lattian kimppuun. Nyt kun tiedämme mitä tehdä onnistuneen makuuhuoneen remontin jälkeen luulen, että olohuoneen remontti meneekin sitten vauhdilla.

10.3.2013

Seinäpuuhia

Tänä viikonloppuna olikin sitten vuorossa seinälevyjen laitto suurempaan makuuhuoneeseen. Viime viikolla kahta viimeistä lautariviä vaille jäänyt lattia sai sen toiseksi viimeisen lattialaudan paikoilleen. Viimeinen lauta onkin sitten kinkkisempi, olisi pitänyt varmaan laittaa se samaan aikaan toiseksiviimeisen laudan kanssa, toisaalta toiseksiviimeinen lauta oli taas ihanasti kiero, joten sen paikoilleenruuvaamiseen tarvittiin kahden remppaajan voimat. Toinen kinkkasi lautaa paikoilleen sorkkaraudan ja välipuupalikan avulla, kun toinen ruuvasi laudan paikoilleen. Viimeinen lauta jäi vieläkinlaittamatta paikoilleen. Mietimme, että, jos jollakin tavalla voisi välttyä lattialankun halkaisemiselta, mutta näköjään sopivan paksuista ja levyistä höylättyä lautaa ei saa valmiina mistään. Viimeisen lankun sopiva leveys on 25-45 mm, joten pitää seuraavalla kerralla vain ottaa saha käteen ja pistää lattialauta halki.

Seuraavana vaiheena suuremman makuuhuoneen remontissa onkin sitten seinälevyjen paikoilleen laitto. Helpohko homma, ainoa haastava tekijä on lattia ja katon epätasaisuus, levyn korkeus pitääkin varmistaa ennen sahausta useammasta kohdasta, yhden 120 cm leveän levyn matkalla katto saattaa laskea tai nousta useamman sentin. Lisäksi puukuitulevyt lohkeilevat helposti ja tämän saimme huomata pariinkin otteeseen, noh, onneksi saumat saa tilkittyä ja niiden päälle tulee saumapaperit. Yksi makuuhuoneen seinä jää pääosin hirrelle, peitämme käytöstäpoistetun ikkunan kohdan puukuitulevyillä ja teemme siitä sängynpäädyn. Tuo seinä näkyykin alla tuolikuvassa.


Pitihän tuoleja mallata jo... 
Toivottavasti näillä saadaan mökkiä edes vähän lämpimämmäksi 

Nämä Livalin kattovalaisimet jäävät mökille. Saa nähdä mihin huoneeseen ne päätyvät 

Sata vuotta vanhaa hirttä ja pellavarivettä.

4.3.2013

Haaste

Anu, blogin Koti1898 pitäjä, pisti meille kysymyshaasteen. Tässä tulevat vastaukset, mutta emme tällä kertaa kuitenkaan haasta suoraan ketään jatkamaan haastetta, vaan alla ovat uudet kysymykset, joista jokainen lukija saa ottaa haasteen vastaan, tai olla ottamatta.

Tässä vastaukset Anun haastekysymyksiin, ainakin Ismon näkökulmasta:

1. Oletko nyt tullut kotiin?
Pidän Pumpputehdasta kotinani, vaikka asunto on hieman liian pieni meille kahdelle ja kahdelle katille, silti pidän tästä asunnosta paljon ja jos ja kun aikanaan tästä asunnosta päätämme muuttaa pois, se tulee olemaan vaikeaa.
Mökistä ei ole vielä mitään "koti" tunnetta tullut, sillä se on vain suurta työmaata tällä hetkellä, mutta olen huomannut kiintymyksen kasvavan sitä mukaa, kun remontissa saa jotain aikaan. 

2. Mikä esine tai kaluste on muuttanut mukanasi pitkään?
Alunperin kotoa mukaan tulleista kalusteista ei taida olla mukanani enää mitään. Muutama esine on kuitenkin kulkenut mukanani jo jonkun aikaa. Hassua, mutta isotädiltä meille kotiin joskus aikoinaan päätynyt kukkaruukku on minulla vielä tallessa. Se on hieman rähjäytynyt, mutta olen kiintynyt siihen. En nyt löytänyt ruukkua mistään, että saisin siitä kuvan. Se toivottavasti on ehjänä parvekkeen laatikossa. Sain mummon vanhat K-tuolit Pumpputehtaalle muuttaessani, ne tulevat muuttamaan mukanani loppuelämäni.

3. Mitä väriä teille ei tule ikinä?
Tähän on vaikea sanoa oikeastaan mitään, meillä on lähes kaikkia värejä asunnossa jossain muodossa - kalusteissa, tekstiileissä tai seinissä. Mutta ainakin seinien epätodennäköisimpiä värejä ovat, keltainen ja vihreä - ainakin murrettuina pastellisävyinä.

4. Mitä tavaraa teille ei tule ikinä?
Never say never... tähänkin on todella vaikea sanoa mitään, nyt kun sanoo, ettei meille koskaan tule vaikkapa Playstationia, heti ensi viikolla se on hyllyssä.

5. Minkälaisia remonttihommia osaat parhaiten?
Aika tasaisesti varmaan kaikenlaisia. Maalaamisesta pidän ehkä eniten, mutta nyt mökin rempan myötä kaikenlainen remppapuuhastelu on kivaa.

6. Mitä puutarhassasi ainakin kasvaa?
Koristepuutarhan puolella ainakin alppiruusuja ja atsaleoja, ruusuja, liljoja, iiriksiä, jne... lista on loputon.

Hyötypuutarhassa tietysti marjapensaita ja hedelmäpuita. Tyrni, viinimarjat, mustikka, vadelma, jne... Eri omenoita ja kirsikoita.

7. Minkä kasvin revit puutarhasta ensimmäisenä?
Lupiinin.

8. Ikeaa, kyllä vai ei?
Pääsääntöisesti ei. Ikeassa on hyviä sisustusideoita ja ihan kivoja kalusteita, mutta enää Ikea ei jaksa innostaa niin paljoa. Svalka -viinilasit ovat toisaalta kestävyydessään ja käytettävyydessään ylivoimaisia hintaansa nähden. Meillä ei ole tällä hetkellä kotona yhtään huonekalua Ikeasta, lukuunottamatta parvekkeen baarituoleja, jotka on pelastettu taloyhtiön kierrätyspisteestä. Ach ja keittiö on Ikean keittiö, mutta se ei ole meidän asentama. Minua rasittaa monien Ikea -huonekalujen kertakäyttöisyys. 

9. Mitä erityistä sinun keittiössäsi on?
Meidän keittiömme on aika peruskeittiö, vaikkakin aikas "mielenkiintoisesti" toteutettu. Ikea -keittiöksi se alkaa olla elinkaarensa loppupäässä n. 10 vuoden iässään. Keittiöremppa siis edessä muutaman vuoden päästä.

10. Jos sinulla on puuhella, käytätkö sitä ja mihin? Tai haluaisitko puuhellan?
Mökillä on puuhella, emme ole sitä kovin montaa kertaa käyttäneet, sillä savupiipun kunto mietityttää ja haluamme nuohoojan ensin käymään paikalla, ennenkuin alamme käyttää hellaa enemmän. Varmaankin vaihdamme nykyisen rautahellan muurattuun puuhellaan.

11. Mikä on seuraava kotiin liittyvä projekti, joka on suunnitteilla?

Mökin remontti meneillään ja se vie tällä hetkellä kaikki rahat kodin remonttitarpeilta. Kuitenkin kotona pitäisi tehdä pintaremontti - edellisen kerran tähän asuntoon on tehty remontti n. 10 vuotta sitten ja pinnat alkavat olla aika kuluneet. Kylpyhuone on alkuperäinen, eli 12 vuotta vanha ja sekin pitäisi rempata, keittiön mainitsinkin jo. 

Sitten ne uudet 11 kysymystä:

1. Mikä on omituisin omistamasi esine?
2. Tapetti vai maali seinään pinnaksi?
3. Lempihuoneesi kotona ja miksi?
4. Miten päädyit asumaan nykyiseen kotiisi?
5. Mikä on parasta kodissasi?
6. Mitä materiaalia et voisi ikinä tuoda osaksi kotisi sisustusta?
7. Teetkö etätöitä kotona? Jos teet, onko sinulla oma työhuone, vai onko työpisteesi jossain muualla?
8. Onko sinulla jokin kaluste tai esine, jota olet etsinyt pitkään, sitä löytämättä, tai olet löytänyt sen vasta monen vuoden etsinnän jälkeen?
9. Millainen on unelmakylpyhuoneesi?
10. Kirjat - avohyllyssä vai ovellisessa kirjakaapissa?
11. Mitä huonekasveja sinulla on?

3.3.2013

Lattia!

Meillä on nyt lattia isommassa makuuhuoneessa!

Lauantaina oli taas remppapäivä ja ulkona oli rapsakka 22,5 asteen pakkanen, kun saavuimme Holjaan. Sisällä oli kuitenkin vain pari astetta pakkasta ja puolessa tunnissa lämpö nousi rakennuspuhaltimen avulla kymmeneen asteeseen. Onneksi aurinkokin avitti lämmitystehtävässä hieman.

Edelliskerralla saimme suuremman makuuhuoneen lattiasta paperoitua ja villoitettua puolet, nyt heti enimmäisenä laitoimme alapohjan pohjapaperit ja villat paikoilleen. Viimeksi lähtiessämme mökiltä, mietimme miten paljon hiiret tai muut ötökät mahtavat tehdä uusissa eristeissä tuhojaan, mutta papereihin tai villoihin ei oltu kosketukaan. Levitimme myös ilmansulkupaperin ja villojen väliin kanelia, sillä saimme hyvän vinkin, että hiiret eivät välitä kanelista. 

Tilkitisimme vielä hieman koolausten ja seinien välissä olevia suurempia rakoja pellavariveellä ennen päällimmäisen ilmansulkupaperin paikalleenlaittoa.

Pellavarivettä rakojen tilkkeenä

Ilmansulkupaperit ennen lattialautojen laittoa

Aivan sattumalta Rautiasta ostetut lattialaudat olivat täydellisen määrämittaisia makuuhuoneen lattiaan. Vain muutamasta laudasta piti pätkäistä pari senttiä pois hirsien epätasaisuuksien takia ja eipä nyt satavuotiaan talon muotojen voi oletaakaan olevan täysin suorassa kulmassa.
Ensimmäistä lautaa paikoilleensovittaessa tulikin yhtäkkinen blackout - uros- vai naaraspontti seinää kohti? Minulla oli jotenkin sellainen perskutina, että laudat olisi kätevintä naulata/ruuvata naarasponttiin, eli laitoimme urospontin seinää kohti, sillä lauta tuntui asettuvan lattiaan sopivimmin näin päin. Noh, kaikkihan meni loistavasti parin viimeisen laudan kiinnittämiseen asti, silloin huomasimme, että se naarasponttihan se olisi pitänyt olla seinää kohti aloittaessa ja kiinnitys tulee urospontin päältä. Noh, tästä viisastuneena, pienemmän makkarin lattia  tehdään sitten "oikein". Viimeisen kahden laudan kiinnitys jäi tällä kertaa vaiheeseen ja kiinnitysstrategia pitää miettiä ensi kertaa varten jo valmiiksi. Seinän ja viimeisen laudan väliin jää ärsyttävä 4-5 sentin rako ja siihen on pakko varmaankin halkaista yksi lattialauta, sillä tuollaista rakoa ei voi peittää kunnolla jalkalistallakaan.

Akkuporakone on ehdoton työväline, naulaamalla hommassa olisi mennyt ikuisuus!
Lattian paikoilleenlaitto on itseasiassa nopeaa puuhaa.
Pari harmittavaa rakoa lattiaan jäi, juuri oven eteen, sillä yksi lauta oli hieman kiero ja seuraava lauta ei sitten asettunut kunnolla kieroa lautaa vasten, mutta, ei tuo rako ollut milliä isompi. Mittasin muuten lattialautojen kosteuden ennen lattiaanlaittoa ja kosteus tuntui olevan 5% ja 8% välillä, joten kaiken järjen mukaan laudat ovat tarpeeksi kuivia, etteivät ne kutistu lattiassaollessaan kovinkaan paljoa.

Meillä on lattia!
Paluu mökille sitten taas ensi viikolla :-)